”Sunteţi de acord cu unirea comunei Ţinteşti cu municipiul Buzău?”

”Sunteţi de acord cu unirea comunei Ţinteşti cu municipiul Buzău?”

Chiar de ziua sa onomastică, primarul Constantin Toma, născut în Ţinteşti, a lansat în dezbatere publică proiectul privind organizarea unui referendum pentru unirea teri­torială a comunei sale natale cu municipiul Buzău. Edilul – şef a explicat, pe scurt, de ce a ales comuna Ţinteşti dintre toate teritoriile limitrofe oraşului: “Cea mai bună soluţie pentru această unire este comuna Ţinteşti, care are peste 7200 de hectare, faţă de cele 8100 ale municipiului Buzău şi îndeplineşte toate condiţiile, având în vedere că şi tronsonul Ploieşti – Buzău al autostrăzii A7 va trece chiar pe la mijlocul distanţei dintre satul Pogonele şi bulevardul Industriilor şi se întinde ca şi graniţă pe 13 kilometri. Este UAT-ul cel mai bine poziţionat pentru această unire care nu se va face pentru 2 – 3 ani, ci pentru viitor”. Edilul-şef este convins că referendumul va avea succes şi îi cheamă pe buzoieni şi ţinteşteni să i se alăture în acest demers: „Dragi buzoieni, dragi ţinteşteni, vă invit să fim împreună pentru un viitor mai bun. Sunt convins că cel puţin 30% dintre buzoieni îşi doresc un viitor mai bun, pentru că 30% este cifra minimă de prezenţă la vot, la referendum. Avem şansa ca împreună să avem unul dintre cele mai frumoase şi mai dezvoltate oraşe din ţară. Vă aştept alături de mine, să ducem această iniţiativă la bun sfârşit!” (Mihai BUNĂZIUA)

Ce spun ţinteştenii despre referendum?

Buzoienii şi localnicii din Ţinteşti vor fi chemaţi la urne în prima duminică a lunii octombrie, atunci când vor vota pro sau contra fuzionării celor două localităţi.
Am realizat un sondaj la Ţinteşti pentru a afla cum văd oamenii din comună această iniţiativă.
“Suntem de acord cu toţii, sperăm să fie toţi de acord… Pentru Ţinteşti ar însemna o dezvoltare. Vin şi către noi beneficiile, şi către oraş. Dacă mă întrebaţi de taxe şi im­po­zite, nu cred că sunt diferenţe aşa de mari acum faţă de oraş. Da, vin şi taxe mai mari, dar şi beneficii. De la noi va ieşi lu­mea la vot. Sperăm să iasă şi buzoienii. Să fie un pas bun. Suntem foarte aproape de oraş. Deja, la noi s-a deschis o fabrică mare”.
“Am o părere foarte bună despre unire, pentru că tineretul, toţi sunt de acord. Să ne bage gaze, apă curentă. Ar fi foarte, foarte bine. Eu cred că tineretul va ieşi la vot. Ei ştiu mai bine. Bătrânii poate nu mai sunt interesaţi, dar tinerii, da. Eu nu cred că taxele şi impozitele vor fi greu de suportat. 20 – 30 de lei în plus nu va fi prea greu”.
”Mi se pare o idee foarte bună. Mă surprinde în mod plăcut o astfel de iniţiativă. O şansă istorică pentru noi, să ne unim cu Buzăul. Ar fi în favoarea oamenilor din lo­calitate. Acum nu avem canalizare, apă, gaze. Şi noi va trebui să contribuim la buget, pe de altă parte. Să ne ajutăm reciproc”.

“Este un pas înainte. Poate lumea se vaită că vor creşte taxele. Dar să nu uităm de utilităţile care vor veni. Eu cred că va ieşi lumea la vot, pentru că eu o să-i con­ving, în calitate de consilier PSD şi mâna dreaptă a primarului. Trebuie să urnim această căruţă. Pentru aşa ceva, îmi sacrific mandatul meu”.
Nici măcar faptul că vor creşte taxele şi impozitele, sau că aleşii locali îşi vor pier­de mandatele nu îi sperie pe oamenii din Ţinteşti. Vor unirea cu Buzăul cu orice preţ.
Ţinteştenii au vorbit şi despre prezenţa la urne sau promisiunile electorale.
“Este un lucru foarte bun, dar trebuie multe de făcut ca să ai condiţiile de la oraş. Apă, canal, nu mai vorbesc de drumuri. Au început să crape casele, din ca­uza camioanelor care circulă pe aici. Vor fi multe beneficii pentru oamenii din Ţinteşti, aşa că de ce să nu iasă la vot? Cine nu iese înseamnă că nu are capul pe umeri. Înseamnă că vrea să trăiască în continuare ca acum!”.
Pentru ca referendumul să treacă, este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanţilor, iar 50%+1 să voteze „pentru”. În caz că votul este pozitiv, în ambele localităţi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă. (Mirela COPARIU)

Ce spun buzoienii despre referendum?

Iată câteva opinii favo­ra­bile, exprimate în ca­drul unui sondaj în mu­ni­cipiul Buzău: “Am au­zit că se dezvoltă toată zona. Aşa spune primarul. Este un lucru bun. Voi merge la vot, pentru că am înţeles că ajută cu bani eu­ropeni această dezvol­ta­re. Sunt de acord”.
“Câţi kilometri sunt de la Bu­zău la Ţinteşti? 6 – 7 Km? Păi, cu cât sunt mai mulţi locuitori, cu atât este mai bine”.
“Eu nu prea cunosc a­cea zonă. Dacă se unesc este bine. Una este când este unul singur şi mai mititel şi alta când sunt mai mulţi şi mai puter­nici. Ca în orice situaţie”.
De cealaltă parte, sunt şi buzoieni care susţin că e mai bine ca fiecare dintre cele două Unităţi Ad­ministrativ Teritoriale să funcţioneze ca şi până acum: “Probabil că este o idee bună, bănuiesc. Nu ştiu, La vot nu voi ieşi. Nu mai ies de 21 de ani. Pentru că am constatat că votul nostru nu mai are nicio valoare. Astăzi sunt alţii care decid în locul nostru. Pe ei îi interesea­ză doar prezenţa noastră la urne. Restul, au băieţii grijă să iasă cine trebuie”.
“ Nu este în regulă. Păi, or să fie taxe şi la Ţinteşti ca la oraş. Şi ei nu au ni­mic, utilităţi. Despre îm­părţirea bugetului Buză­ului către Ţinteşti nu sunt de acord. Să-l ţină pentru Buzău, dacă vrea să ter­mi­ne ce a început! Mai sunt şi oameni care sufe­ră”, ”Fiecare să-şi vadă de primăriile lor, acolo! Că şi aşa suntem noi des­tul de aglomeraţi, sun­tem destui! La vot voi mer­ge, am fost întotdeauna”,
“Cunosc vag zona. Din punctul meu de vedere, nu aş avea nimic împo­trivă, nu mă afectează în nici un fel. La votul pentru referendum… nu cred. Nu stau în oraş în ultimul timp şi Ţinteştiul nu mă interesează în mod special”. (Mirela COPARIU)