”Puteam… să-mi dau demisia sau să ajung la Săpoca”

”Puteam… să-mi dau demisia sau să ajung la Săpoca”

Primarul Constantin Toma a avut, zilele trecute, o întrevedere cu prima­rul Emil Boc, fost premier, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din Româ­nia. Edilul-şef este preşedinte executiv al aceleiaşi asociaţii. Cu aceeaşi o­ca­­zie, primarul buzoian a discutat şi cu ambasadoarea Estoniei în România.

În a doua zi a Conferin­ţei “Cluj-Napoca – la un click distanţă”, la prezidiu a fost prezent şi edilul-şef buzoian, alături de omolo­gul său, Emil Boc, eveniment la care a participat şi ambasadoarea Estoniei în România, Excelenţa Sa In­grid Kressel Vincigue­rra.
Profitând de prezenţa unui consilier al premierului Cîţu, primarul Toma a ţi­nut să taxeze Guvernul pen­tru că nu sprijină au­to­rităţile locale: „Acţionăm în două direcţii diferite. Gu­vernul are o direcţie, res­­tul, noi, la municipii, avem altă direcţie. Cei de la Guvern ar trebui să se de­plaseze în Estonia, să facă acolo un curs, pentru că această ţară a reuşit să ajungă cea mai digitalizată ţară din lume dar şi cea mai educată”.
Consilierul pe probleme de IT al prim-ministrului a încercat să-i dea o replică şefului Palatului Comunal, însă a fost din nou criticat de preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România.
Iulian Popescu, consilier al premierului: „Mă simt obligat să răspund ca şi reprezentant al Guvernu­lui. Ca şi cetăţean şi iu­bi­tor al acestei ţări, vă înţeleg supărările şi empati­zez, pentru că ţara nu s-a dezvoltat aşa cum ne do­rim, dar trebuie să lucrăm ca o echipă. Şi chiar dacă veniţi cu multe cunoştinţe din mediul privat, este to­tuşi un detaliu care v-a scă­­pat. Ca să putem fi o echipă, trebuie să nu ne dăm lecţii unul altuia. A­tunci, această sinergie se cam distruge”.
Constantin Toma: „Dacă aţi înţeles că eu încerc să dau lecţiii… Eu spun o realitate şi tare m-aş bucura dacă ceea ce am spus astăzi se va infirma şi Gu­vernul ve veni cu viziune, într-adevăr”.
Şi în cadrul acestei conferinţe regionale, primarul buzoian a ţinut să reamin­tească subiectul legat de po­liţiştii locali, într-o mo­da­litate deja cunoscută: „Aş putea să fiu un studiu de caz în România. Am descoperit în iunie 2016 că aveam cea mai mare ar­mată de poliţişti locali din România. Conform legii, ai voie maxim un po­liţist local la 1000 de locuitori. După regula asta, la 504 poliţişti locali, ar fi trebuit să fim al doi­lea oraş după Bucureşti. De patru ani, mă judec ca să pot să-i dau afară. Nu am reuşit încă. Am cheltuit şi vreo 16 milioane euro. Am piedut foarte mulţi oa­meni din aparatul primă­riei şi lucrez cu 60% mai puţini oameni şi cu 80% din funcţiile de conducere vacante. Ca să salvez jucă­ria – pentru că puteam foarte uşor să-mi dau de­misia, ori ajungeam la Să­poca, ori mi se oprea ini­ma – am ales o metodă de management care se aplică în marile firme, Kaizen”.
După sesiunea de discu­ţii de la Cluj, edilul-şef a avut o întrevedere cu primarul Emil Boc şi cu am­ba­sadoarea Estoniei în Ro­mânia.

Mihai BUNĂZIUA