Colectarea separată a deşeurilor, încă deficitară la blocuri! Care e soluţia pentru rezolvarea situaţiei?

Colectarea separată a deşeurilor, încă deficitară la blocuri! Care e soluţia pentru rezolvarea situaţiei?

Problema deşeurilor nu este nouă şi nici imposibil de rezolvat. Sistemul de colectare separată a deşeurilor se poate îmbunătăţi considerabil dacă, pe lângă investiţiile făcute de firma de salubrizare în utilaje, maşini, instalaţii de sortare, cetăţenii vor respecta obligaţiile de a colecta separat deşeurile pe care le generează.

Extinderea colectării separate în zona de blo­curi a reprezentat o provocare încă de la în­ceput, întrucât spaţiul oferit de un apartament nu este atât de generos, iar deşeurile sunt depozitate în spaţii comune, însă acestea nu pot reprezenta nişte piedici pentru cetăţenii civilizaţi, responsabili.
În ciuda tuturor campaniilor de informare şi conştientizare făcute în Buzău de către RER SUD, în prezent deşeurile depozitate la platforme de către cetăţenii de la blocuri încă nu sunt sortate corect şi depozitate corespunzător în recipiente. Cauzele sunt legate de faptul că sacii galbeni nu sunt distribuiţi la timp sau pe­riodic de către asociaţiie de proprietari, proprietarilor de apartamente, dar şi de faptul că odată intraţi în posesia sacilor, cetaţenii fie pun în ei şi alte deşeuri decât reciclabile, fie le găsesc alte întrebuinţări.
Soluţia este simplă! Bunăvoinţă şi bun simţ!
Buzoienii de la blocuri TREBUIE să ceară saci galbeni conducerii asociaţiei de proprietari şi să îi folosească pentru a depozita orice tip de deşeu reciclabil.
Atenţie! Pentru a putea fi reciclate în proporţie cât mai mare, este necesar ca deşeurile să fie CURATE, SPĂLATE, PLIATE şi/sau TURTITE! În caz contrar, din cauza murdă­ririi, nu toate deşeurile reciclabile de ambalajele pot fi valorificate!
Campania de colectare selectivă a fost de­ma­rată în municipiul Buzău în urmă cu mai mulţi ani, iar la vremea respectivă eram printre primii din ţară care am reuşit să o implementăm. Rămâne ca cetăţenii să conştientizeze cât de important este să fie parteneri în acest proiect.

Mirela COPARIU