Chinchilele de Pietroasele, motiv de ceartă politică

Chinchilele de Pietroasele, motiv de ceartă politică

Chinchilele au fost subiect de discuţie la conferinţa de presă a PSD Buzău. Alături de liderii social-democraţi buzoieni, s-a aflat primarul comunei Pietroasele, care a relatat problema cu care se confruntă în centrul satului principal. Cornel Enache susţine că este victima unui atac politic din partea adversarilor de la PNL.

Zilele trecute, primarul comunei Pietroasele ne-a relatat o problemă cu care se confruntă de mai mult timp: existenţa unei crescătorii de chinchile, la subsolul unei clădiri din centrul satului Pietroasele. Şeful administraţiei locale consideră că animalele ar fi crescute fără a fi respectat cadrul legal. „La subsolul clădirii este o crescătorie de animale de blană. În speţă, este vorba despre chinchile, peste 400. Acest lucru se întâmplă, cu toate că la parter se află un ma­gazin alimentar şi o patiserie. Sigur, eu am fă­cut demersurile necesare către Direcţia Sani­tară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi către Direcţia de Sănătate Publică. DSP s-a spălat pe mâini! Au zis că nu este de competen­ţa dumnealor. DSVSA a acţionat iniţial şi a amendat pentru faptul că nu sunt autorizaţi, nu au ce trebuie să aibă”, a declarat Cornel Ena­che, primarul comunei Pietroasele.
Primarul a depus mai multe sesizări către autorităţile din sănătate şi sanitar-veterinare, însă nu a fost mulţumit de reacţia instituţiilor.
„Am văzut scris de către cei de la DSP, în ur­ma insistenţelor mele şi a ceea ce am primit de la Ministerul Sănătăţii, că este vorba de 100 metri distanţă minimă. Or, 100 de metri, in­diferent ce am face, nu sunt! Mai ales că aici în parc mai este un alt magazin alimentar, care nu se poate încadra la cei peste 100 metri, ci este tot până în 100 metri”, a spus edilul-şef.
Subiectul legat de chinchilele de la subsolul clădirii din centrul satului Pietroasele a fost a­bordat şi în cadrul conferinţei de presă, de la PSD Buzău. Primarul comunei susţine că, din cauza faptului că a reclamat în repetate rânduri proprietarul animalelor, s-a trezit cu o ofensivă din partea conducerii PNL, deoarece în spatele afacerii cu chinchile s-ar afla un consilier libe­ral. Enache crede că vizita liderului PNL Bu­zău, deputatul Gabriel Avrămescu, la piaţa or­ganizată în fiecare zi de duminică la Pie­troa­sele, dar şi controalele ulterioare din partea au­to­rităţilor nu au fost deloc întâmplătoare:
„Domnul deputat Avrămescu a venit, a preluat nişte imagini, a făcut nişte cometarii, că de ce se vinde de pe marginea drumului, de ce se vând răsadurile pe jos. Apoi, duminica următoare, am avut vizita DSP, DSV, ITM, OPC, Jandarmerie, Poliţie, Poliţie Economică… Mi s-a părut că Pietroasele este considerat centrul infracţionalităţii din judeţul Buzău. A fost atâta poliţie şi jandarmerie, că dacă îi adunam pe toţi cei veniţi în control la piaţă, cred că la un mo­ment dat erau mai mulţi decât comercianţii”.
Nemulţumit de atitudinea autorităţilor, primarul consideră că atacurile legate de modul de organizare a pieţei de duminică este un subiect fals, în comparaţie cu cel al crescătoriei de chinchile: „Este mai grav să vinzi răsaduri de roşii pe marginea drumului – un drum închis duminica în ambele sensuri – sau mai grav este să creşti chinchila în centrul satului? DSP a răspuns că în nomenclatorul animalelor de blană nu este trecut acest animal!!!”.
Reporterii au luat legătura cu deţinătorii crescătoriei de chinchile din Pietroasele. Ei au respins acuzaţiile.

Mihai BUNĂZIUA