Varza albă de Buzău, la mare căutare. Cea mai potrivită pentru murat

Varza albă de Buzău, la mare căutare. Cea mai potrivită pentru murat

Cea mai bună varză pentru murat se găsește la Buzău, unde soiurile locale sunt apreciate pentru frunza subțire, căpățâna strânsă și gustul dulceag, perfecte pentru sarmalele de Crăciun. În piețele buzoiene, kilogramul se vinde acum cu prețuri între 1,5 și 2 lei, aproape dublu față de toamna trecută, dar tot mai ieftin decât în alte zone ale țării.

Mihai Ion cultivă varză de zeci de ani și se declară mulțumit de producția din acest an. De pe un hectar va aduna peste 40 de tone.

Sădită vara, pe solul încins, și udată din belșug, varza s-a făcut frumoasă și sănătoasă, numai bună de cules. 

Varza de Buzău este una dintre cele mai căutate de gospodine, pentru că are calitățile dorite pentru ca sarmalele să iasă gustoase.

Tarabele din piețe sunt pline de căpățâni dolofane de varză, care așteaptă să ajungă în butoi. Prețul variază între 1,5 și 2 lei kilogramul, iar greutatea unei verze poate fi între 1 și 6 kilograme.

Cultivatorii se plâng însă că, deși au avut un an bun, prețurile sunt mici, raportat la munca depusă, și tot tind să mai scadă.

În piețe, precupețele au scos deja la vânzare varză murată, care costă de cinci, șase ori ori mai mult decât cea crudă.

Secretul unei verze murate de calitate stă în ingredientele folosite, apă curată, sare neiodată, hrean, mărar uscat și câteva boabe de porumb pentru culoare. Contează și locul unde este ținut butoiul, de regulă, un beci răcoros și aerisit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și