Cum trăiau românii în comunism? O altfel de lecție de istorie.

Cum trăiau românii în comunism? O altfel de lecție de istorie.

Viața românilor în perioada comunistă a fost tematica unei altfel de lecții de istorie, care a avut loc duminica trecută la Conacul Cândești. Aproape 70 de elevi ai Colegiului Național ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” au fost prezenți, alături de profesoara lor de istorie și de invitații săi. Copiii au aflat de la aceștia cum anume au trăit părinții și bunicii lor înainte de 1989.

Duminica trecută, profesoara de istorie de la Hasdeu, Elena Năstăsoiu, realizatoarea emisiunii “Din trecut până în prezent”, de la Campus Tv. a organizat la conacul Cândești o ”altfel de lecție de istorie”, la care au participat în jur de 70 de elevi.

Tinerii au avut ocazia să afle cum au trăit bunicii și părinții lor în perioada regimului comunist totalitar de la personalitățile invitate special cu această ocazie.

Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om de stat Alexandru Marghiloman, le-a dezvăluit elevilor amintirile sale dureroase despre copilăria petrecută sub opresiunea comunistă. După ce familia sa a fost deposedată de toate bunurile de valoare, într-un final a fost obligată să părăsească țara.

Conferențiarul doctor Matei Gheboianu, de la Facultatea de Istorie a Universității București, a explicat metodele folosite pentru a convinge populația să nu se opună regimului comunist.

Învățământul din acea perioadă era aservit regimului, care îl coordona după bunul plac.

Din momentul în care Ceaușescu a hotărât să achite toate datoriile externe, viața românilor a devenit și mai grea, deoarece au fost puse în practică o serie de restricții alimentare.

Un alt decret prevedea pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la 5 ani a cetățenilor care stocau alimente în cantitate mai mare decât necesarul familiei pentru o lună.

Proiectul lecțiilor de istorie coordonat de profesoara Elena Năstăsoiu cu elevii săi de la Hasdeu a fost un adevărat succes și va fi continuat, în colaborare cu alte instituții buzoiene. În încheierea lecției de istorie de la conac, invitații au răspuns unui adevărat tir de întrebări ale copiilor despre Elena și Nicolae Ceaușescu, despre relația României comuniste cu Occidentul ori despre dizidenți. (Corneliu Floriceanu)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și