Vânătoarea de comori. Pasiune comună pentru 450 de buzoieni

Vânătoarea de comori. Pasiune comună pentru 450 de buzoieni

Cu peste 450 de detectoare de metale autorizate și descoperiri care apar pe bandă rulantă, vânătoarea de comori a devenit un adevărat fenomen în județul Buzău. Statul oferă o răsplată de 30% din valoarea fiecărui obiect găsit, bani care ajung în buzunarele norocoșilor descoperitori.

Ciprian Chiriac a fost căutător de chihlimbar, însă, pe parcur,s a descoperit și pasiunea pentru detectorism. Uneori străbate până la 20 de kilometri în căutarea vestigiilor trecutului. De-a lungul timpului, a făcut și câteva descoperiri importante.

La fel ca Ciprian, peste 450 de buzoieni dețin autorizații pentru a căuta artefacte cu detectoare de metale. Poliția avertizează că un astfel de dispozitiv nu poate fi utilizat oricum.

După ce sunt scoase din pământ, obiectele descoperite sunt predate primăriilor, care le trimit mai departe către direcțiile de cultură. Fie că este vorba de artefacte mici, aparent fără valoare, sau de piese voluminoase, toate ajung pe mâna restauratorilor de la Muzeul Județean.

După restaurare, obiectele descoperite sunt supuse unei expertize, iar specialiștii le evaluează valoarea. După ce trec de laboratoarele de analiză ale muzeelor, cele mai multe ajung în expoziții.

Fiecare detectorist are dreptul să primească, în cel mult 18 luni de la declararea obiectelor descoperite, 30% din valoarea stabilită prin expertiză.

În județul Buzău, Consiliul Județean a plătit, numai anul trecut, peste 61.000 de lei detectoriștilor pentru cele câteva sute de artefacte scoase la lumină. Sumele încasate de fiecare dintre ei au variat între 150 și 5.300 de lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și