REVOLUŢIA CABINELOR DE VOT – EDITORIAL DE STAN BREBENEL

REVOLUŢIA CABINELOR DE VOT – EDITORIAL DE STAN BREBENEL

Dacă în decembrie 1989 revoluţia română   s-a desfăşurat, în principal, în limbile rusă şi engleză, după 25 de ani a avut loc o altfel de revoluţie, paşnică de această dată, fără vărsare de sânge, o revoluţie a cabinelor de vot ce s-a manifestat în limba germană.

BREBENELNu a avut importanţă că aceasta a avut detonatorul la Paris, Torino, Londra, München, Valencia sau altă metropolă europeană, tsunamiul declanşat a avut efecte devastatoare în politica carpato-danubiano-pontică social-democrată. Victoria unui alogen poate părea surprinzătoare pentru cei care nu au toate elementele trecute prin calculatorul personal. Ei au omis un alt element declanşator, aproape neverosimil: victoria lui Barack Obama, singurul om de culoare devenit preşedinte al Statelor Unite pentru prima oară. Sindromul Obama nu a fost luat în calcul de analiştii şi strategii lui V.V. Ponta şi acest lucru s-a văzut de dincolo de malul Potomacului. Dacă e să analizăm campania fiecăruia vom constata că între cele două tururi de scrutin Ponta şi-a dat autogol după autogol, chiar dacă acest lucru nu s-a văzut la TV şi nu a contat la impresia artistică. A pierdut prin KO, deşi era mare favorit. Iohannis a învins de unul singur. El a fost sprijinit de cel mai modern mijloc de propagandă şi mobilizare al momentului: internetul cu tot ce înseamnă el. Nu poţi să te comporţi la infinit ca un exponent al celor mai corupte elemente ale societăţii fără să suporţi consecinţele. Nu poţi să fii susţinătorul unui Parlament majoritar perceput ca o vizuină, vorba lui Marian Vanghelie, în care se ascund penalii şi tu ca şef al executivului să stai smirna, să nu mişti în front în faţa baronilor penali. Nu poţi să ai aspiraţii europene atâta timp cât te afişezi, braţ la braţ, cu partide şi persoane expirate politic şi ideologic, precum Tăriceanu, Vadim sau Meleşcanu. Este de neînţeles cum a căzut în capcana şandramalelor staliniste un politician tânăr precum micul Titulescu. Eu cred că acest scrutin poate însemna un nou început prin care şmecheria dâmboviţeană nu ne va mai duce în Groapa lui Ouatu.
De ce a învins Iohannis, în pofida unor handicapuri prin care unele trusturi media ni-l prezentau drept bau-bau? A fost perceput ca un lup singuratic care se bate cu un sistem inexpugnabil, fără a fi asociat cu petardele politice, la fel de expirate, din PNL şi PDL. A fost victoria unui singur om împotriva sistemului. A învins după ce a fost deposedat mârşav de preşedinţi de Consilii Judeţene, de primari, consilieri judeţeni, municipali, orăşeneşti şi comunali. A fost lăsat singur în faţa hienelor roşii. Anunţul că nu va negocia cu nimeni voturile din al doilea tur de scrutin, decât cu poporul, a fost un alt punct forte al neamţului. S-a mai dovedit faptul că ambasadele şi consulatele româneşti sunt nişte moşii inaccesibile pentru românii din diaspora. Iar faptul că aceşti români au fost trataţi cu batjocură, când oficialităţile din ţările străine respective s-au oferit să pună la dispoziţie spaţii pentru noi secţii de votare, i-au înrăit şi mobilizat pe cei de acasă ducând la această revoluţie a cabinelor de vot. Una paşnică, silenţioasă, una de bun simţ care a avut efecte devastatoare pe scena politică românească încremenită  într-o aparentă somnolenţă a cetăţenilor. Ursul carpatin nu hibernează tot timpul, iar atunci când se trezeşte „din somnul cel de moarte“ prăpăd face. Atenţie, câştigători!
Stan BREBENEL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și