Publicat la: 31.01.2019. 19:20 / 1.887 views

REÎNTREGIREA ANSAMBLULUI BRÂNCUŞI. BUSTUL AVOCATULUI PETRE STĂNESCU A FOST RECUPERAT

Bustul avocatului Petre Stănescu ar putea fi reaşezat pe soclul original din cimitirul Dumbrava. Furat în anul 1995, bustul a fost recuperat de Poliţie şi a ajuns din nou în patrimoniul Muzeului Judeţean. Opera de artă, care poartă semnătura lui Brâncuşi, trebuie expertizată şi ar putea valora milioane de euro. 

soclu 2 bust stanescu 1     

Bustul avocatului Stănescu a fost furat din cimitirul Dumbrava, unde era fixat pe un soclu cioplit de marele sculptor Constantin Brâncuşi.

În afara celor două opere semnate de Brâncuşi, din ansamblul de la mormântul avocatului buzoian mai face parte şi o copie a lucrării „Rugăciune”, al cărui original se află la Muzeul Naţional.

La o primă examinare, bustul a stârnit deja controverse pentru că poartă semnătura marelui sculptor, dar şi ştampila atelierului unde acesta îşi turna lucrările.

Lucrarea ar putea fi o replică după original, la turnarea căreia să fi participat chiar autorul ei, ceea ce i-ar creşte substanţial valoarea materială.

Primăria şi-a propus ca, în acest an, să reabiliteze Cimitirul Dumbrava, după modelul Cimitirului Eroilor şi să asigure toate condiţiile care se impun pentru securitatea ansamblului.

In funcţie de verdictul expertului care va examina bustul, valoarea acestuia s-ar putea plasa între zeci de mii de euro şi zeci de milioane. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!