„Prințesa” cu craniul alungit de la Gherăseni a fost descoperită alături de o serie de obiecte care îi dovedesc statutul deosebit în comunitatea respectivă. Printre ele celebra diademă de la Gherăseni și o oglindă. Obiceiul deformării craniului aparținea unor populații hunice care au locuit pentru o scurtă perioadă de timp și în zona noastră.
„Prințesa” cu craniul deformat este unul dintre exponatele Muzeului Județean care atrage publicul în mod deosebit, poate și pentru că în mormântul ei a fost descoperită și o diademă destul de rară, pe care se pare că o purta ca podoabă.
În afară de celebra diademă de la Gherăseni au mai fost găsite și alte obiecte, printre care și o oglindă destul de rară printre descoperirile de la noi, care nu puteau aparține decât unei persoane cu un statut deosebit în perioada respectivă.
Mormântul „prințesei” a fost descoperit în primăvara anului 1965 de doi țărani care își arau ogorul.
Craniul „prințesei” este alungit aidoma capetelor femeilor din unele triburi din Africa din zilele noastre, deși în partea noastră de lume nu există astfel de obiceiuri.
Vitrina dedicată „prințesei” și celebrei sale diademe se află, nu întâmplător, în vecinătatea replicilor după tezaurul de la Pietroasele.
Populațiile hunice nu au locuit suficient timp în zona noastră așa că obiceiul alungirii craniilor nu se regăsește și la populațiile locale.
În prezent, craniul „prințesei” a fost scos din vitrină pentru o perioadă scurtă de timp, de câteva zile, pentru a fi examinat de conservatorii muzeului.