LECŢIA ISLANDEZĂ (I)

LECŢIA ISLANDEZĂ (I)

Islanda este o ţară nord atlantică cu o suprafaţă de 103.000 km? şi o populaţie de numai 313.000 locuitori, aflată la 830 km de Scoţia şi la 4200 km de New York. Este defavorizată din punct de vedere climateric şi geografic. Este o ţară a contrastelor extreme. Are aprox. 100 de vulcani, mulţi activi, 130 de gheţari, unii de dimensiuni impresionante, gheizere şi izvoare fierbinţi, lacuri glaciare.

BREBENELIslanda este un imens podiş de bazalt cu o altitudine medie de 700 metri, iar câmpiile sunt apariţii sporadice, numai  în zonele de litoral. Cetăţenii acestei ţări insulare au ocupaţii dintre cele mai diverse, corespunzătoare specificului natural. 20% din forţa de muncă se ocupă cu pescuitul şi procesarea peştelui. Există şi câteva ramuri industriale: metalurgia neferoasă, energetica ce se bazează pe hidrocentrale şi centrale geotermice. Industria islandeză mai produce ciment, nave, confecţii, ulei de balenă, echipamente electrice, îngrăşăminte şi produse alimentare. Alţi 15% dintre islandezi lucrează în agricultură, ca fermieri, ocupându-se de creşterea animalelor (oi şi vite) şi de legumicultură. La scară mare sunt folosite serele ce sunt încălzite de apele termale. Islanda este un exportator important în ceea ce priveşte peştele şi produsele din peşte, carnea, produsele lactate, pieile, lâna şi aluminiu. Potenţialul islandez nu putea scăpa de atenţia ocultei financiare mondiale, iar oportunitatea s-a deschis curând şi islandezii au simţit pe propria piele ce înseamnă acest lucru. Numai că ei au reacţionat.
În anul 2009 a avut loc aşa numita „revoluţie islandeză“. Nu a avut nimic din ceea ce s-a întâmplat în România în acel decembrie a anului 1989. Această revoluţie a stârnit interesul multor comentatori politici, a factorilor de decizie din lumea întreagă numai în România nu s-a suflat o vorbă. Embargoul mediatic a fost total. Prin această revoluţie Islanda a reuşit să devină o naţiune prosperă şi independentă numai după ce a reuşit să scuture jugul ucigaş şi asupritor al organizaţiilor financiare internaţionale. Este o lecţie de demnitate, de asumare a responsabilităţii pentru viitorul ţării şi a generaţiilor viitoare. Mereu este actual şi ar trebui să avem în minte dictonul cum că „nu am moştenit ţara de la înaintaşi, ci am împrumutat-o de la copiii şi nepoţii noştri“. Cred cu tărie că lecţia islandeză ar trebui să aibă cât mai mulţi prozeliţi în toată lumea, cu atât mai mult la noi, cât mai mulţi luptători antiglobalizare. Ne-am născut egali în faţa lui Dumnezeu şi a legii şi aşa trebuie să rămânem. Oculta mondială lucrează murdar, cu forţe superioare pentru îngenuchierea popoarelor. Un ultim exemplu, după acel 11 septembrie 2001, ar fi evenimentele petrecute la Paris la început de an.
Dar iată ce au făcut islandezii în acel an 2009, în plină criză economică. În faţa dârzeniei unor oameni obişnuiţi cu vicisitudinile vieţii aspre, chiar dacă au fost puţini numericeşte, trebuie să ne plecăm cu admiraţie. În anul 2003 Islanda avea o datorie externă de 200 de ori mai mare decât PIB-ul ţării, iar în anul 2007 de 900 de ori. Valoarea PIB-ului era de aprox. 16 miliarde de dolari. Criza economică a însemnat lovitura de graţie pentru statul insular. În acele momente Islanda a fost declarată în stare de faliment. Acesta a fost momentul redeşteptării naţionale. Guvernarea social-democrată a împovărat ţara cu împrumuturi uriaşe pentru mica populaţie islandeză de la FMI şi Banca Mondială. Scenariul nu vi se pare cunoscut? Guvernele din România au fost, în majoritate, social-democrate chiar dacă s-au numit PSD, strămoşii lui, sau PDL. Când eşti dator la cineva acesta îţi dictează regulile. Au început revoltele iar guvernul a fost silit să demisioneze. Alegerile anticipate din anul 2009, câştigate de o coaliţie de stânga, au prelungit agonia.
Stan BREBENEL

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și