Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie! Specialiștii ANM consideră că este consecința schimbărilor climatice care afectează toată planeta. Imaginea a două lacuri din județul Buzău, secate de câțiva ani, este emblematică pentru amploarea acestui fenomen.
Primul lac secat din județul Buzău este Amara, aflat la limita dintre județele Buzău și Brăila. Balta naturală, cu o suprafață de aproximativ opt kilometri pătrați, a rămas fără apă în urmă cu patru ani. Macovei Ureche, profesor de geografie din zonă, ne spune că înainte aici era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. A rămas un peisaj apocaliptic.
Tot din cauza căldurii și a lipsei precipitațiilor, a secat în mare parte și Balta Albă, un lac mai mare decât Amara, aflat la doar câțiva kilometri distanță unul de celălalt. Acum, albia este crăpată din cauza secetei.

Ambele lacuri secate se află în Câmpia Râmnicului, unde creșterea animalelor este ocupația de bază. Vitele și oile fermierilor din Balta Albă sunt tot mai afectate pe câmp, deoarece nu au unde să se adape.
Acest crescător de animale se bucură de fiecare picătură căzută din cer, după ce sursele de apă din râurile și lacurile din apropiere au dispărut. Se plânge că în scurt timp va rămâne și fără singura fântână de unde i se adapă cele 700 de oi.
La Balta Albă, lanurile de porumb și floarea soarelui stau uscate pe câmp de mai bine de o lună. S-au înregistrat pierderi uriașe în agricultură. Pentru a reduce din pagubele produse de secetă, unii dintre fermieri au investit în săparea de fântâni la capetele parcelelor, așa cum a procedat și acest cultivator de sparanghel.

Din cauza secetei, 658 de localități din România primesc apă doar în anumite intervale orare. În acest context îngrijorător, autoritățile recomandă folosirea rațională a apei.