SECRETELE ZMEUREI DE MAXENU. FRUCTE PE PIAȚĂ, DIN MAI PÂNĂ ÎN OCTOMBRIE

SECRETELE ZMEUREI DE MAXENU. FRUCTE PE PIAȚĂ, DIN MAI PÂNĂ ÎN OCTOMBRIE

Veste bună pentru pofticioși. Aromata zmeură de Maxenu, care provine dintr-un soi dulce și aromat, este disponibilă deja în câteva piețe din Buzău și județele vecine, dar și prin comenzi pe internet. Familia care deține plantația de zmeur recoltează de aproape două săptămâni și vinde fructele tuturor doritorilor.
zmeura 3Pentru a onora cererile de zmeură, membrii familiei Roșu intră de două ori pe zi la cules. Au înființat cultura de zmeur pe aproape trei pogoane din localitatea buzoiană Maxenu. Efortul este mare, pentru că ajutoarele se găsesc din ce în ce mai greu.

Butașii de zmeur încep să dea rod din primăvară și rezistă până la sfârșitul toamnei, cu ajutorul naturii și al fermierilor, care folosesc sisteme de irigare prin picurare și gunoi de grajd. Dețin de opt ani plantația de zmeur și spun că au avut timp să afle toate tainele acestei culturi.

Zmeura familiei Roșu provine dintr-un soi nemțesc, dulce, rezistent și foarte productiv. În timpul verii, aromatele fructe trebuie culese zilnic, pentru că se coc rapid. Culegătorii au propriile repere pentru a ști ce se adună și ce nu de pe butași.

Familia Roșu recoltează zmeura doar de două săptămâni, iar prețul este încă piperat. Va scădea spre mijlocu verii, când piața va fi suprasaturată.

Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceață și sirop, care de asemenea sunt comercializate prin intermediul paginii de facebook a fermei din Maxenu. (Mirela Copariu)

Publicat de: Editat de:
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și