VOM AVEA BANCĂ DE GENE LA BUZĂU. EXECUTIVUL A ADOPTAT HOTĂRÂREA DE ÎNFIINŢARE

VOM AVEA BANCĂ DE GENE LA BUZĂU. EXECUTIVUL A ADOPTAT HOTĂRÂREA DE ÎNFIINŢARE

Banca de gene de la Buzău a primit undă verde de la Guvern pentru înfiinţare. Executivul a adoptat, în şedinţa de joi,  hotărârea privind înfiinţarea băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale. Este, practic, certificatul de naştere al unei bănci care va proteja întreg patrimoniul genetic al României pentru sute de ani de acum încolo şi îi va conferi acestuia recunoaştere la nivel internaţional.

experimentala 7Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău, pe spaţiul în care, în prezent se află sediul societăţii Urbis Serv, societate a Primăriei.  Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius.

Un alt scop major al băncii de gene de la Buzău va fi acela de a proteja soiurile româneşti. Deocamdată, staţiunea are circa 10 mii de seminţe, dar îşi va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european şi international, recunoaştere de care nu au beneficiat până acum. Aşa a fost posibil, de pildă, ca roşia din soiul Inimă de bou, celebră la Buzău şi în toată ţara, să fie înregistrată ca soi aparţinând Franţei.

Nu în ultimul rând, înfiinţarea băncii va ajuta la extinderea în producţie a soiurilor valoroase, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru agricultura naţională.

Înfiinţarea băncii de resurse genetice vegetale de la Buzău a fost salutată şi de preşedintele Camerei Deputaţilor. Acesta a declarat că a fost un susţinător consecvent al proiectului pentru că aplicarea lui va aduce beneficii enorme Buzăului şi, agriculturii româneşti, în ansamblu.

”Un vis devenit realitate – am pus Buzăul pe harta cercetării naţionale! Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea privind înfiinţarea la Buzău a Băncii Naţionale de Gene. Acest lucru înseamnă că mii de soiuri de legume, flori, plante aromatice şi medicinale pe cale de dispariţie vor fi salvate şi vor putea fi folosite din nou de agricultorii români. De acum înainte, vom avea posibilitatea să apelăm la seminţele noastre româneşti şi să nu mai cheltuim atâţia bani fie pentru a cumpăra soiuri româneşti de la bănci de gene din străinătate sau să importăm altele care fie nu se adaptează, fie sunt purtătoare de boli şi dăunători extrem de periculoşi. Vom avea tot ce trebuie la noi acasă! Asta înseamnă o şansă imensă pentru o agricultură mai sănătoasă şi produse mai bune pentru români, dar şi redobândirea statului de exportator agroalimentar net. Şi mă bucur că Buzăul a fost ales pentru a găzdui acest proiect extrem de important, pentru că suntem cel mai vechi bazin legumicol din ţară şi avem o tradiţie îndelungată în acest domeniu prin Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău.” a scris pe pagina sa de Facebook preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi data de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Deocamdată, finanţarea cheltuielilor este trecută în sarcina bugetului de stat, dar nu este exclusă şi accesarea unor fonduri europene nerambursabile. (Mirela Copariu)

Publicat de: Editat de:
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și