Liberalii au spart Banca…

Liberalii au spart Banca…

… de gene. Pornită ca o iniţiativă pesedistă, înfiinţarea Băncii de Gene, cum a fost denumită generic, a capacitat la data respectivă administraţia locală, care s-a implicat imediat, împreună cu primarul Constantin Toma, pentru demararea în bune con­diţii a proiectului de suflet iniţiat de cercetătorul Costel Vânătoru. Totul a început în urmă cu doi ani, şi a fost amplu mediatizat la data respectivă, dar după un timp, lucrurile au stagnat şi despre Banca de Gene nu s-a mai auzit nimic o pe­rioadă. Până acum, când liberalii au spart banca, cum am spus şi în titlu, iar minciu­nile ministrului Agriculturii vizavi de subiect sunt demontate una câte una. Nici măcar declaraţiile recente şi sforăitoare de la faţa locului nu mai impresionează pe nimeni, iar visul frumos al cercetătorului Vânătoru pare a fi spulberat. Deşi speranţa sa era ca la Buzău să avem cea mai valoroasă Bancă din lume, cum s-a şi exprimat acesta plastic în intervenţia de la vizita electorală a lui Orban cu Oros de la sediul instituţiei fără angajaţi, fără fonduri şi fără viitor, după cum pare a se vedea.

Iată, în urmă cu doi ani, ce spunea primarul Toma, cel care s-a implicat atunci total în demararea proiectului, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi:
Reporter: Primăria Buzău va demara demersul prin care vrea să devină partener al unor companii private, cu care doreşte să dezvolte Banca de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale. Declaraţia îi aparţine primarului Municipiului Buzău, Constantin Toma, care arată că Banca de Gene înfiinţată în 12 septembrie 2019 prin semnătura fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, nici nu funcţionează, nici nu este desfiinţată de către autorităţi.
Constantin Toma: Gândiţi-vă, sunt ţări şi cu 30 de bănci de gene. Sunt în Italia, de exemplu, şi în Spania avem bănci de gene inclusiv pentru trandafiri. Haideţi să încercăm să ajutăm România şi să promovăm produsele româneşti dând şi o şansă fermierilor.
Reporter: Ca atare, din punct de vedere administrativ se va trece la parteneriat public privat.
Constantin Toma: Cu specialiştii care sunt aici la Buzău să începem demersurile şi să găsim sponsori, să găsim parteneri privaţi astfel încât să dezvoltăm o astfel de bancă de gene.
Reporter: În acest moment, la nivelul Pri­măriei Buzău are loc analiza administrativă a acestui proiect de înfiinţare a une bănci de gene care să definească oraşul Buzău, la marginea căruia de peste 250 de ani se dezvoltă continuu legumicultura, dar şi cu o staţiune legumicolă încă în acti­vitate chiar în zona centrală a acestuia.

Ministrul Oros, în noiembrie anul trecut, chiar aici la Buzău…

La un an după ce Guvernul a aprobat Hotărârea privind înfiinţarea Băn­cii de Resurse Genetice la Bu­zău, timp în care proiectul a rămas pe loc, ministrul Agriculturii, A­dri­an Oros, a anunţat public că nu ex­clude ca a­ceastă investiţie să fie to­tuşi realizată. Prezent la Buzău, mi­nistrul Agri­cul­turii, întrebat în timpul conferinţei de presă susţinute la sediul PNL Buzău, a răspuns, pentru prima dată, că nu exclude posibilitatea înfiinţării Băncii de Gene la Bu­zău. Domnia sa a declarat: ”Cunosc foarte bine mo­tivaţiile acestei bănci de gene. Ştiu ce înseamnă o bancă de gene şi cei de la Academie şi Uni­versităţile îmi vor da un punct de vedere privind necesitatea unei bănci de gene aici, la Buzău, pentru că va trebui să găsim soluţia ca această bancă de gene să se integreze şi să lucreze cu ceea ce există acum, cu banca de gene de la Suceava. Eu nu exclud ca această bancă de gene să apară aici, la Buzău. La multele discuţii pe care le-am avut cu domnul Pufu, (pe atunci candidat PNL Buzău la Senat) aproape că m-a convins. Aştept şi opinia mediului academic, care să ne fundamenteze această investiţie”.


Oros a punctat că odată primit avizul mediului academic, nu exclude ca acest proiect să se realizeze şi în acest sens a purtat discuţii inclusiv cu ini­ţiatorul proiectului, cercetătorul Costel Vânătoru. Ministrul Agricu­lturii a explicat: ”În jurul domnului Vânătoru, care este o personalitate, sigur că se poate face o asemenea investiţie care să colaboreze şi cu ban­ca de gene de la Suceava, care este racordată la tot ceea ce înseamnă orga­nisme internaţionale care se ocupă de păstrarea patrimoniului genetic. Practic, asta înseamnă o bancă de gene, care păstrează un anumit genofom, mai ales pentru specii sau pentru variatăţi care sunt pe cale de dispariţie. Tocmai pentru a fi în rezervă pentru ameliorări viitoa­re. Deci, nu exclud ca această bancă de gene să apară la Buzău”.

Ce se spunea în ianuarie 2021…

Banca de Gene de la Buzău va primi finanţare în acest an pentru a funcţiona cu 30 de cadre, aşa cum prevede proiectul de înfiinţare a noii instituţii. Promisiunea a venit de la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei întâlniri de lucru cu cercetătorul Costel Vânătoru, iniţiată de parlamentarii liberali de Buzău. Decizia a fost salutată de toate asociaţiile producătorilor de legume din ţară. Prezenţi, miercuri, la o în­tru­nire cu ministrul Adrian Oros, reprezentanţii asociaţiilor de legumicultori din Vidra, judeţul Ilfov, precum şi cei din judeţul Olt, au ţinut să salute decizia Ministerului Agriculturii de a da undă verde înfiinţării Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricul­tură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău.
Proiectul fusese abandonat, la sfârşitul anului 2019, deşi exista o Ho­tă­râre de Guvern de înfiinţare a Băncii de Gene la Buzău, chiar şi un sediu pentru această unitate, în Parcul Crâng. ”Pentru spaţii protejate im­portăm 95 la su­­tă dintre seminţe, neavând creaţii româneşti, iar pentru câmp, undeva la peste 60 la sută sunt din afară. De aceea trebuie să refacem baza de seminţe româneşti, să reabilităm soiurile româ­neşti, iar ei au înţeles că pot prospera dacă producem seminţe în Ro­mânia şi refacem aceste branduri de creaţii româneşti, fie că vorbim de varza de Buzău autentică, de pepenii tradiţionali, de prazul de altăda­tă, de tot ce aveam în trecut şi era apreciat în piaţă. Asociaţiile susţin acest proiect pentru că ştiu că este o adevărată resursă”, spune cerce­tă­torul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene.
Banca de Gene îi va ajuta pe fermierii din toată ţara care în prezent sunt nevoiţi să importe seminţe de legume şi zarzavaturi. Unitatea va duce la salvarea şi păstrarea soiurilor autohtone. ”Asociaţiile profesio­nale aşteaptă acest proiect al Băncii de Gene deoarece noi importăm cantităţi mari de seminţe, seminţe care sunt scumpe, şi nu întodeauna au gustul şi aromele legumelor româneşti. Populaţia a început să ceară legumele tradiţionale şi, sigur, Banca de Gene este cea care poate asigura seminţele legumelor adevărate româneşti, cu certificat de autenticitate”, mai spunea cercetătorul Costel Vânătoru la data respectivă. Cercetătorul buzoian spune că instituţia care va funcţio­na cu 30 de angajaţi va deveni principala resursă de seminţe atât pentru producătorii cu suprafeţe mari de teren, cât şi pentru cei care vor să aibă în grădini roşiile, vinetele sau castraveţii care se cultivau odinioară.

Banca de Gene de la Buzău a fost înfiinţată pe 12 septembrie 2019, prin hotărâre a guvernului condus de Viorica Dăncilă, la iniţiativa primarului Constantin Toma şi cu sprijinul parlamentarilor social-demo­craţi buzoieni din legislatura trecută, în special al preşedintelui de atunci al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi al deputatului Dănuţ Păle, dar şi cu implicarea fostului prefect George Sava, secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea.
Imediat după instalarea guvernului condus de Ludovic Orban, pro­iectul s-a împotmolit. Aceasta pentru că prima decizie a ministrului Agriculturii, Oros, în legătură cu acest subiect, a fost să îl demită pe cercetătorul Costel Vânătoru din funcţia de director al acestei instituţii care abia căpătase identitate oficială. După protestele buzoienilor, care au ieşit în stradă, la câteva zile au apărut câteva precizări ale Ministe­ru­lui Agriculturi despre demiterea lui Costel Vânătoru. Reieşea că nu se dorea funcţionarea, ci închiderea instituţiei nou-înfiinţate astfel încât “Banca de Gene Buzău, la acest moment, este un proiect nefunc­ţional, fără să existe dotare tehnică şi o strategie viabilă”. De asemenea, cercetătorului Vânătoru i-au fost aduse acuze menite a-l dis­cre­dita, respectiv că la MADR „nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău”. După care, Costel Vânătoru a fost reinstalat în funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice prin decizia aceluiaşi ministru Nechita-Adrian Oros. (Sursa-Opinia de Buzău)

O nouă minciună marca PNL

Prezenţi la Buzău luna trecută, ministrul Oros şi preşedinte­le PNL, Ludovic Orban au chemat toată presa locală şi centra­lă pentru declaraţii pompoase, în fapt nişte priomisiuni fără acoperire, pentru că proiectul Băncii de Gene a murit din nou. Iată ce au declarat: „Am alocat 3 milioane de lei pentru înce­put, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să îşi poa­tă forma o echipă anul acesta, de 12 cercetători, cu care să fun­da­­menteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvol­ta­rea acestei Bănci de Gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare, împreună tot cu domnia-sa, de 30 de milioane de euro, pe ca­re îl dema­răm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor fa­ce ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie”, a spus Adrian Oros la Buzău.
Reamintim că această ,,operaţionalizare” a Băncii de Gene a venit ca răspuns la declaraţia preşedintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care a susţinut că Partidul Naţio­nal Liberal a închis definitiv proiectul Băncii de Gene de la Bu­zău, după ce Parlamentul a respins un proiect de lege în a­cest sens. Care a avut dreptate, după cum se poate vedea şi din declaraţia recentă a primarului Toma: ”Banca nu a fost prin­să în PNRR. Faptul că cei de la liberali şi-au asumat proiectul Banca de Gene nici nu mai contează pentru ca proiectul să meargă înainte. Am informaţii însă că Banca de Gene nu a fost prinsă pentru finanţare pe PNRR, ceea ce este un lucru extrem de grav, pentru că inclusiv preşedintele PNL, dar şi domnul ministru al Agriculturii, Oros, au declarat aici că au prins pe PNRR 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea a­cestui obiectiv strategic pentru România. Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, odată pornită, va însemna şi reali­za­rea unui centru în horticultură la Buzău, care va atrage şi învă­ţământ tehnic superior, dar poate atrage şi industrii de înaltă tehnologie, inclusiv în zona aceasta de produse farmaceutice pentru sănătate şi nu numai”.

Minciuni de la un capăt la altul?!

Este doar începutul unor dezvăluiri pe care le vom conti­nua în numerele viitoare ale ziarului nostru, cu declaraţii ale cercetătorului Costel Vănătoru, ale politicienilor implicaţi, dar şi a celor care au demarat acest proiect viabil, asasinat cu inconştienţă de anumite interese de grup. Vom cere şi părerea agricultorilor, a celor direct interesaţi şi pentru care Banca de Gene de la Buzău ar fi însemnat un mare plus în dezvoltarea unor culturi autohtone. Vrem să aflăm unde s-au blocat lucrurile şi de ce tot sprijinul de care părea să se bucure Costel Vânătoru a pierit ca prin farmec, de ce nu mai sunt interesaţi liberalii de o asemenea bogăţie cu care ne-am putea mândri şi pe care ei o îngroapă cu inconştienţă, fiind la butoane. Mai mult, vrem să ştim cine sunt vinovaţii, iar aceştia trebuie să plătească pentru… aşa cum spunea odată chiar un liberal celebru, europarlamentarul Rareş Bogdan, subminarea economiei naţionale, că spre această direcţie par a se îndrepta lucrurile.

În premieră, la CAMPUS TV,

Costel Vânătoru rupe tăcerea!

După circul mediatic din 21 mai din Parcul Crâng, unde mai marii PNL au invitat presa şi cercetătorii în legumicultură pentru a anunţa cu surle şi trâmbiţe că proiectul Băncii de Gene este unul realizabil şi va primi finanţare prin PNRR, comunitatea buzoiană află că pro­iectul Băncii a dispărut… Unde? Nimeni nu ştie, însă este cert că nu a mai ajuns la Comisia Europeană.
În cadrul emisiunii C-AM PUS punctul pe I, cercetătorul Costel Vânătoru a rupt tăcerea şi a vorbit despre drumul proiectului de la cei care l-au gândit, la cei care l-au făcut dispărut.
Cercetător Costel Vânătoru: Am avut speranţa că acest proiect va trece. După cum ştiţi şi dumneavoastră, au fost promisiuni la nivel înalt, pentru că vi­zita de la Buzău din 21 mai, toţi oficialii care au venit la Buzău şi-au pus speranţa în acest proiect depus pe PNRR şi aşteptam acest proiect ca să vedem care sunt, cum este privit de Comisia Europeană, şi sigur, aveam emoţii să vedem dacă am făcut bine ceea ce am făcut acolo, dacă am scris, dacă suntem pe drumul cel bun. Nu a fost să fie aşa. Am văzut prezentarea la Guvern, la Parlament, nu am putut vedea foarte mult, decât că am constatat că în prezentarea de la Parlament nu apărea şi Banca de Gene de la Buzău şi, mai grav, am văzut că nu a apărut nici în draftul trimis la Bruxelles.
Moderator Campus TV, Mirela Copariu: Deci, undeva pe parcurs, Banca de Gene a dispărut din draft.
Cercetător Costel Vânătoru: Da, sigur, aşa s-a întâmplat, practic nu a ajuns în această competiţie, unde ne doream.
Moderator Campus TV, Mirela Copariu: Aţi întrebat ce s-a întâmplat? Era una dintre puţinele şanse ca Banca de Gene de la Buzău să fie înfiinţată.
Cercetător Costel Vânătoru: Da. Sigur că da, era o şansă foarte mare pentru că, aşa cum am spus, vorbeam de un calendar al lucrărilor rapid, pentru că până în 2026 trebuia realizată această instituţie, trebuia să ne încadrăm în realizarea Băncii de Gene şi sigur, vorbeam despre acest ajutor substanţial, financiar, pe care puteam să îl primim, să îl gestionăm aşa cum se cuvine, conform proiectului să putem să înfiinţăm. Drumul acestui proiect a fost ceva mai lung. Se pare că de la Ministerul Agriculturii a ajuns la Ministerul Cercetării, de acolo, probabil la Ministerul Fondurilor Europene, după aceea la Parlament şi sigur, probabil că s-a depus … nu ştiu…, în drumul acesta, undeva, s-a întâmplat acest rău pentru noi, că a fost reţinut, practic, a fost scos din competiţie acest proiect. Sigur, era o mare speranţă pentru noi, mai ales că am crezut şi în girul oficialităţilor că vor susţine acest proiect şi aveam speranţă că vor monitoriza şi vom putea realiza acest proiect. Acum, n-am încercat…, sigur am avut o discuţie cu domnul ministru secretar de stat care are ca şi atribuţie Banca, Marius Micu de la Ministerul Agriculturii, şi dumnealui era destul de supărat că mecanismul acesta de lucru, de trimitere a proiectului la Comisia Europeană, a trebuit să treacă prin mai multe filtre, prin mai multe ministere şi nu avea nici dumnealui o situaţie foarte clară, ce s-a petrecut, ce s-a întâmplat cu acesta, însă m-a încurajat că trebuie să mergem cu proiectul mai departe şi că se vor căuta soluţii pentru a depăşi acest moment greu. A fost un moment greu pentru mine pentru că, eu chiar am sperat în acest proiect, trecusem de momentele acelea care au fost încărcate de emoţie, să obţinem viza de a intra în această competiţie, pe urmă…
Moderator Campus TV, Mirela Copariu: Viză care a fost oferită de Bruxelles, practic…?
Cercetător Costel Vânătoru: A fost oferită în primul rând de Ministerul Agriculturii. Noi ne-am interesat dacă sunt obiecţii la fişa noastră, la proiectul nostru, în această perioadă când aţi văzut că au fost respinse anumite proiecte pe irigaţii şi altele, noi eram bucuroşi că nu auzeam nimic negativ , dar nici pozitiv de proiectul nostru, de dupunerea noastră şi am sperat că suntem pe drumul cel bun. Faptul că nu se comentează nimic, şi nu au fost poziţii, ştiu eu, împotriva acestui proiect. Acum, asta este viaţa… Probabil că lucrurile acestea care sunt pentru ţară, care sunt pentru binele poporului, pentru neam, nu ştiu, se obţin cu mai multă greutate, cu mai multă jertfă. (A consemnat Mirela COPARIU)
Citiţi în ediţia următoare partea a doua a acestui interviu fulminant cu cercetătorul Costel Vânătoru

Nota Redacţiei – În numărul viitor al ziarului Viaţa Buzăului veţi putea citi nu numai dezvăluiri incendiare despre cum nu s-a vrut înfiinţarea acestui tezaur, dar şi ce a dus la declaraţia surprinzătoare a singurului om care a vrut care acest lucru să se întâmple, despre cum a fost folosit subiectul doar ca promovare în Campania Electorală. ”Ruşine, domnilor politicieni!” (Adrian BÎSCĂ)