„Tuta Absoluta” face ravagii. Molia tomatelor, dușmanul de import al legumicultorilor

„Tuta Absoluta” face ravagii. Molia tomatelor, dușmanul de import al legumicultorilor

„Tuta Absoluta”, un fluture extrem de dăunător, face ravagii în culturile de legume. Este foarte agresiv şi este prezent în toate bazinele legumicole. Distrugerile cele mai mari sunt la tomate. Fluturii consumă partea verde a vrejului, iar larvele pătrund chiar și în roşie. „Tuta Absoluta” este cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră.

„Tuta Absoluta” distruge partea verde a plantei şi este un dăunător imun la toate insecticidele existente pe piaţă. Este o molie de dimensiuni mici, cu un zbor haotic. Este foarte agresiv şi prezent în toate bazinele legumicole din România. Tomatele sunt cele mai vulnerabile.

Mircea Tatu, un cunoscut legumicultor din Buzău, deține culturi de tomate în spații protejate, iar pentru deparazitarea plantelor folosește tot insecte. Este vorba despre mici păianjeni care sunt trimişi în plantaţie și se hrănesc cu larvele de tută. 

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău spun că „Tuta Absoluta” este cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră. A fost semnalat în 2012, pe un lot de legume importate din Spania. Cercetătorii afirmă că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată, pentru că molia îşi creează, precum păianjenul, propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și