SPERANŢA DIN „DUMBRAVA MINUNATĂ”, PENTRU COPII CU ADHD, SINDROM DOWN ŞI AUTISM

SPERANŢA DIN „DUMBRAVA MINUNATĂ”, PENTRU COPII CU ADHD, SINDROM DOWN ŞI AUTISM

Sunt copii cu dizabilităţi pentru care terapia este esenţială în dezvoltarea lor motrică şi educaţională. Au nevoie de o atenţie deosebită din partea specialiştilor care încearcă să le contureze un comportament normal. Vorbim despre copiii cu ADHD, sindrom Down şi autism. La Buzău, pentru ei, dar şi pentru părinţi, există un loc unde se naşte speranţa. Urmăriţi un reportaj realizat la Centrul „Dumbrava Minunată”.

recuperare-copii-2 recuperare-copii-4

Prima vizită am făcut-o în Cabinetul de Logopedie al Centrului „Dumbrava Minunată”, unde specialiştii lucrează cu micuţii pentru a le dezvolta capacităţile de vorbire.

Următoarea noastră oprire a fost în camera unde, ajutaţi de personalul medical al centrului, copiii fac terapie pentru a stimula motricitatea. Şi aici este nevoie de multă răbdare, dar rezultatele sunt pe măsură.

Ajungem şi în Cabinetul de Terapie ABA pentru copiii cu autism, unde am găsit o fetiţă care răspundea prompt la provocările specialistului.

Pe cei mai mulţi dintre copiii din centru i-am regăsit la orele de activităţi educative.

La una dintre activităţile educative, am întâlnit o tânără care a ales să devină voluntar în centru. A absolvit Liceul Pedagogic şi s-a încumetat să lucreze benevol cu aceşti copii.

Pentru educatorii cu experienţă, munca din centru reprezintă, deopotrivă, o mare responsabilitate.

Din tot lanţul de intervenţii specializate, nu poate lipsi psihologul, o piesă importantă în misiunea de recuperare a copiilor ce suferă de astfel de dizabilităţi.  

Dar cum se manifestă, de fapt, aceste afecţiuni? O intrebăm pe Andreea Muşetescu, unul dintre psihologi, care înainte a făcut activitate de voluntariat un an şi jumătate în centru.

Sindromul Down este o afecţiune cauzată de un cromozom special şi este diagnosticat clinic în perioada neonatală sau la sugar.

Nu în ultimul rând, autismul, o boală tot mai des întâlnită, este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilariei.

Şi, într-adevăr, dacă vorbim despre recuperare, terapiile îşi fac efectul în timp, spre bucuria părinţilor care îşi aduc micuţii la centru.

Tot o fetiţă cu autism, în vârstă de 7 ani, are şi Ana-Maria Radu, o mamă care observă, încântată, progresele după doi ani de terapie în centru.

Tot despre rezultatele în timp ale terapiilor ne vorbeşte şi directorul Centrului „Dumbrava Minunată”. Rezultatele sunt îmbucurătoare, mai ales că mulţi dintre copiii trataţi aici au fost integraţi în învăţământul de masă.

În prezent, la Centrul „Dumbrava Minunată”, sunt îngrijiţi 63 de copii cu ADHD, sindrom Down şi autism. Serviciile sunt complexe şi de ele pot beneficia şi alţi părinţi ai căror copii suferă de aceste afecţiuni.

În spatele acestor poveşti de viaţă şi al efortului specialiştilor rămâne, întotdeauna, speranţa, cea care le face viaţa mai uşoară părinţilor ai căror copii au astfel de dizabilităţi. (Mihai Bunăziua)

Publicat de: Editat de:

2 Comentarii la: “SPERANŢA DIN „DUMBRAVA MINUNATĂ”, PENTRU COPII CU ADHD, SINDROM DOWN ŞI AUTISM

  1. Copilul meu merge la Centrul Dumbrava Minunata de 2 ani. Sunt foarte multumita. Acum este un alt copil. Cand l-am adus avea o intarziere mintala usoara si ADHD, cu grave probleme de comportament si multe lipsuri. Nu vorbea bine si nu era in stare sa numere pana la 3 sau sa invete o poezie de o strofa. Acum are 7 ani. Este clasa I la o scoala de masa. Nu a fost nevoie sa il aman pentru ca a recuperat tot. La scoala are calificative de bine si foarte bine. Acum poate sta linistit in banca si nu mai bate copiii. Limbajul s-a recuperat total. Mai trebuie lucrat la atentie. Datorita acestor rezultate ale copilului care se vad am numai cuvinte de lauda pentru personalul de la centru. Baiatul a facut si kinetoterapie pentru platfus. A purtat si ghete ortopedice de la 2,5 ani iar acum nu mai are nimic ortopedic.

  2. Copiii sunt cea mai de pret comoara a parintilor. Felicitari celor dedicati centrului „DUMBRAVA MINUNATA”! Felicitari si dumneavoastra pentru realizarea acestui reportaj si mediatizarea sa, pentru a veni in ajutorul altor copii, ai caror parinti nu stiu de existenta acestui centru.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și