Satul în care nunțile au ajuns doar amintiri. Depopularea în mediul rural, fenomen ce pare de neoprit

Satul în care nunțile au ajuns doar amintiri. Depopularea în mediul rural, fenomen ce pare de neoprit

Am putea pierde două milioane de locuitori în următorii ani, avertizează specialiștii. Statistica îngrijorătoare se vede cel mai bine în mediul rural. În județul Buzău, de exemplu, sunt comune unde înmormântările sunt la ordinea zilei. În schimb, de ani buni, nu a mai avut loc vreo căsătorie.

În satul Amara, din comuna Balta Albă, nu a mai avut loc nicio nuntă de peste un deceniu. Căminul cultural a fost modernizat și utilat cu toate cele necesare organizării de nunți, însă în ultimii ani, nu a găzduit decât serbări de iarnă și câteva botezuri. 

În clădirea din centrul satului nu are cine să-și mai unească destinele, pentru că tinerii aleg să plece departe imediat ce împlinesc vârsta majoratului.

Daniel are 23 de ani și este unul dintre puținii localnici ai satului Amara din generația sa. Învață mecanică auto, după ce a aflat că este mare nevoia în sat de un așa meseriaș.  

Daniel trăiește dintr-un salariu câștigat în agricultură. Ar vrea să să-și întemeieze o familie și să facă nuntă, ca toată lumea, însă veniturile din prezent îl descurajează.

În toată comuna Balta Albă nu s-a înregistrat anul trecut nici măcar o singură căsătorie, fenomen acutizat de faptul că majoritatea tinerilor au ales să plece în orașe și de faptul că mulți nu mai văd certificatul legal ca pe o prioritate.

Nu doar la Balta Albă, anul 2023 a fost unul fără nunți. O astfel de situație a mai fost întregistrată și în Bozioru, Mărgăritești, Pardoși și Ziduri. Specialiştii în resurse umane susțin că satele se depopulează deoarece tinerii pleacă la orașe, unde au mult mai multe posibilități de angajare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și