Salata picantă și migdalele de pământ sunt doar câteva dintre plantele pe care cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale au reușit să le aclimatizeze în România pentru prima dată.
Un soi de salată, cu un potențial mare de producție, este salata picantă. Aceasta a fost obținută din încrucișarea mai multor soiuri provenite din Asia și România și poate fi cultivată atât în spații protejate, cât și în câmp. Atât frunzele, cât și semințele sau tulpinile acestei plante sunt comestibile. Calitățile alimentare și medicinale ale salatei picante sunt mai intense decât cele ale verzei sau ale salatei clasice.
Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău au reușit aclimatizarea unui nou soi de migdale de pământ, care nu se înrudesc cu migdalele cunoscute, dar pot fi asemuite alunelor de pământ. Deși nu sunt înrudite cu migdalele tradiționale, aceste plante pot fi comparate cu alunele de pământ, datorită gustului și utilizărilor lor culinare. Această plantă poate fi cultivată cu succes în solurile degradate, în special în Oltenia, acolo unde este prezentă deșertificarea terenurilor agricole.
De asemenea, una dintre cele mai interesante plante aclimatizate de către cercetătorii buzoieni este și fasolea-ridiche. Această plantă seamănă, la partea superioară, cu fasolea pe care o știm cu toții. Rădăcina plantei este un tubercul, care poate ajunge până la câteva kilograme în greutate și care poate înlocui cu succes cartoful. Planta este foarte rezistentă la dăunători și are un potențial de producție foarte mare.
Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău se ocupă cu păstrarea soiurilor autohtone și ameliorarea de soiuri noi de legume, plante aromatice și medicinale. În depozitele instituției sunt păstrate, în acest moment, peste 20.000 de soiuri de plante.