„Reîntoarcerea acasă”. Un secol și jumătate de impresionism

„Reîntoarcerea acasă”. Un secol și jumătate de impresionism

Expoziție unicat la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” . 22 de lucrări originale ale marelui pictor impresionist pot fi văzute gratuit. Reproduceri foto ale lucrărilor lui Andreescu pot fi văzute și în Pasajul Unirii.

Eveniment cultural de excepție la Buzău, oraș care sărbătorește împlinirea a 150 de ani de impresionism în lume.

Buzăul îl sărbătorește pe Ion Andreescu –  marele său pictor – ca exponent al impresioniștilor români, alături de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Gheorghe Petrașcu.

Buzoienii îl consideră pe marele artist ca fiind om al urbei pentru că Andreescu a debutat ca prodesor de desen liniar și caligrafie la Gimnazul Comunal „Tudor Vladimirescu” ( actualul Colegiu Național „Hasdeu”) și la Seminarul Teologic, actualul Seminar Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”.

Academicianul Marius Andruh, cetățean de onoare al Municipiului Buzău s-a „întâlnit” cu marele Andreescu încă din primul an de liceu, la Hasdeu, acolo unde artistul fusese profesor.

La seminarul din Buzău profesorul Ion Andreescu a predat timp de 6 ani, după care a plecat la Paris să studieze pictura.

Reprezentanții Arhiepiscopiei și ai Seminarului Teologic Ortodox au evocat perioada de timp în care artistul s-a străduit să –i pregătească cât mai bine pe tinerii seminariști.

Senatorul Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii în două rânduri, i-a felicitat pe organizatori pentru că prin reușita acestui eveniment cultural marcant au ridicat Buzăul pe cele mai înalte trepte ale podiumului cultural românesc.

Pe simezele de la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, sala Etaj, pot fi văzute pe îndelete 22 de lucrări semnate de marele pictor impresionist, ocazie unică pentru buzoieni care le pot admira timp de două săptămâni.

Printre lucrările expuse sunt și cele pictate pe plaiurile buzoiene, în Crâng, pe străzile orașului sau în Drăgaică.

Primarul Buzăului, împreună cu profesorul doctor Valeriu Șușnea, președintele filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici din România, au pus la cale acest eveniment rarisim, care le-a reușit pe deplin.

Un al doilea eveniment dedicat marelui artist la sărbătorirea a 150 d3 ani de impresionism a avut loc la Pasajul Unirii, unde expoziția de fotografii istorice a fost înlocuită cu reproduceri fotografice ale picturilor lui Andreescu.

Buzoienii au ocazia unică de a vedea o expoziție cu 22 de lucrări originale ale marelui pictor Ion Andreescu la Galeriile fe Artă cu același nume din Buzău.

Expoziția „Întoarcerea acasă” va putea fi vizitată gratuit timp de două săptămâni, între orele 11 și 17.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și