„Rabla pentru sobe”, mână întinsă familiilor nevoiașe. Meșterii sobari, la mare căutare după lansarea programului pilot

„Rabla pentru sobe”, mână întinsă familiilor nevoiașe. Meșterii sobari, la mare căutare după lansarea programului pilot

„Rabla pentru sobe”, un program recent anunțat de autorități, ar fi o mână întinsă nu numai familiilor nevoiașe, ci și meșterilor sobari. Ei spun că vor avea mai multe comenzi, din moment ce mai mulți oameni își vor permite să refacă sursele de încălzire din case.

Dorin Alexandru este unul dintre cei mai pricepuți constructori de sobe de teracotă din zona Buzăului. E mai tot timpul pe drumuri, pentru a zidi sobe. Meșterul spune că o sobă de teracotă începe să dea semne de uzură după circa un deceniu de utilizare. Una nouă, spune Dorin, înseamnă mai puțină poluare dar și eficiență energetică mai mare.    

Dorin face echipă cu fratele său mai mic. Cei doi au de lucru continuu, toată iarna, dar sunt siguri că s-ar descurca și dacă s-ar dubla numărul de comenzi.

Ajutorul financiar acordat de Stat este o mână întinsă familiilor cu venituri modeste, care sunt nevoite să se încălzească cu sobe vechi, unele deteriorate. 

Doamna Anica o are în grjă pe sora ei bolnavă și o vizitează de câteva ori pe zi ca să-i dea să mănânce și să-i întrețină căldura în odaie. Soba din teracotă, singura din casă, s-a deteriorat și de multe ori scapă fum prin ușița care nu mai închide etanș.  Surori, ambele trecute de 80 de ani, spun că nu le ajung banii ca să-și repare soba.

Bătrâna bolnavă este unul dintre posibilii beneficiari ai programului „Rabla pentru sobe”,  recent anunțat de Ministerul Mediului. Peste 50.000 de gospodării din țară vor putea avea sobe moderne, cu randament mare și emisii scăzute de poluanți.

Peste 500.000 de lei va aloca Ministerul Mediului pentru Programul „Rabla pentru sobe”. Guvernul va finanța 70 la sută din valoarea sobelor, dar în limita a 10.000 de lei. Între 4.000 și 9.000 de lei costă zidirea unei sobe de teracotă, valoare ce include mâna de lucru și materia primă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și