Praful saharian i-a trimis pe șoferi la spălătorii auto. Fenomenul a fost amplificat de ploaia de noaptea trecută

Praful saharian i-a trimis pe șoferi la spălătorii auto. Fenomenul a fost amplificat de ploaia de noaptea trecută

Un nou val de praf saharian a ajuns în România iar efectele s-au resimțit cel mai tare în această dimineață. Toate mașinile erau acoperite cu un strat roțiatic de nisip.

După ploaia de marți spre miercuri, nisipul foarte fin a fost adus la sol. După ce și-au găsit mașinile pline de praf, foarte mulți buzoieni s-au îndreptat către spălătoriile auto încă de la primele ore ale dimineții.

Buzoienii care așteptau la rând pentru a-și spăla mașinile spun că depuneri de praf saharian au mai fost, dar parcă niciodată nu au avut o asemenea intensitate.

Praful saharian este o suspensie fină de particule de praf și nisip transportate de vânt din deșertul Sahara și zonele înconjurătoare. Această masă de particule se ridică adesea în atmosferă din cauza vânturilor puternice și a fenomenelor meteorologice specifice, călătorind pe distanțe mari și ajungând uneori chiar până pe alte continente. Acel nisip fin conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, iar expunerea prelungită la acest praf este nocivă pentru sănătate.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și