PETROLUL, AURUL ŞI GENERALII. EDITORIAL DE STAN BREBENEL

PETROLUL, AURUL ŞI GENERALII. EDITORIAL DE STAN BREBENEL

BREBENELArmata, alături de Biserică, a fost considerată unul dintre pilonii de rezistenţă naţională. Sondajele de opinie au consfinţit aceste realităţi. Cu timpul, odată cu generalizarea flagelului corupţiei, aceste două instituţii au început să se prăbuşească în încrederea românilor. Pe măsură ce armata nu mai era percepută ca braţul înarmat al poporului, ci era o forţă ce apăra şi apără proprietăţile obţinute în mod fraudulos, după cele mai dure legi mafiote, cu atât mai mulţi generali apăreau. După ’90, pe măsură ce graniţele ţării erau gata să fie aprinse de focul războaielor din Moldova, Iugoslavia şi acum, Ucraina, Armata Română a fost sacrificată pe altarul unor interese meschine, chiar trădătoare. A fost redusă numericeşte, dezarmată şi prost dotată. Marii sforari au subordonat această instituţie nobilă, cu complicitatea unor marionete dispuse la malversaţiuni, tuturor jafurilor programate. Nu au scăpat mari suprafeţe de teren, mijloace tehnice „devenite“ îmbătrânite fizic şi moral, clădiri şi echipamente performante. Furia demolatoare era generalizată. Marea mută şi-a confirmat renumele şi a suportat în tăcere violul oamenilor politici. Şi acest lucru s-a întâmplat pentru că armata nu mai avea coloană vertebrală. Şi iată de ce. În perioada de la 23 august 1944 şi până la 1 decembrie 2011 au fost înaintaţi la gradul de general cu patru stele (de armată), inclusiv amiral şi chestor cu patru stele, cel mai înalt grad în timp de pace, 68 de generali. Iată cine i-a avansat. Regele Mihai I a avansat 5 în 4 ani, Gheorghe Gheorghiu Dej 3 în 17 ani, Nicolae Ceauşescu 3 în 24 de ani, Ion Iliescu 24 în 10 ani, Emil Constantinescu 6 în 4 ani, iar Traian Băscescu 27 în 7 ani. O concluzie: au fost 11  în 45 de ani(între 1944 – 1989) şi 57 în 21 de ani (1990 – 2011). Discrepanţe evidente. Cu cât armata se reducea numericeşte şi calitativ cu atât erau mai mulţi generali. Printre ei, avansaţi de Băsescu, sunt Marcel Opriş (de la STS) şi Lucian Pahonţu (de la SPP) două unităţi cât o companie. Stupefiant. Şi au mai fost avansaţi şi înaintaţi regimente de generali: cu o stea, cu două, cu trei. Pentru ce merite? Vom vedea mai încolo. Nu-i mai punem la socoteală pe coloneii lui Băsescu.
Acum o altă analiză. Tot pe cifre. Între anii 1996 – 2013 au fost judecaţi şi condamnaţi 25 de generali din MApN, SRI şi MAI. DNA-ul are în lucru noi dosare în care au fost implicaţi alţi generali ai Armatei Române. În Dosarul „Case pentru generali“ (1999) sunt 18, în Dosarul „Banca Internaţională a Religiilor“ (2000) sunt 3, în Dosarul „Titluri universitare“ (2008) sunt 8, în Dosarul „Scurgeri de informaţii strict secrete“ (2009), adică pentru trădare, sunt 2, în Dosarul „Mită pentru avansare în armată“ sunt 2 persoane, în Dosarul „Case pentru generali“ (2013) mai apar 20, în Dosarul „Furturi de maşini de lux“ (2013) este 1. Printre ei se află doi foşti miniştri ai Apărării şi câţiva foşti şefi ai Statului Major General. Incredibil.
Marea Unitate „Gl. Alexandru Averescu“ cu sediul în Buzău a fost o rampă de lansare pentru cele mai înalte funcţii din armată, pe care îi găsim în aceste dosare. Am avea o întrebare: ce mai apără Armata Română? Pentru că România aproape nu mai există. Petrolul şi gazele naturale sunt ale austriecilor, aurul şi metalele foarte rare sunt ale canadienilor, iar românii au devenit slugile lor. Ai cui generali sunteţi, domnilor? Se pare că nesăbuinţa şefilor de stat post decembrişti, în ceea ce priveşte avansarea generalilor, l-a atins şi pe noul preşedinte. La numai o lună de la preluarea mandatului, Klaus Johannis a avansat şi a înaintat la gradul de general 21 de persoane. Era o prioritate? Am văzut că unele grade de general au fost obţinute, nu pe competenţă şi profesionalism, ci pentru ceva mult mai puţin: slujul şi implicarea politică. O fi garanţia că pe epoletul încărcat de stele, maculat, se va sprijini cerul ţării în caz de conflict? Cu siguranţă, nu. Cred că, mai degrabă, ar trebui să înfiinţăm câteva regimente din generali şi să le trimitem pe un eventual front, pentru că tinerii sunt pe alte meridiane şi, oricum, nu îi mai interesează România voastră. De cadrele militare în rezervă v-aţi bătut joc când şi cum aţi putut, iar gradaţii şi soldaţii în rezervă au ieşit de mult din evidenţe pe motiv de vârstă. În răstimp vă recomand să vă ocupaţi de confecţionarea macilor artificiali şi să îi agăţaţi în piept unor personaje nu tocmai respectabile, după cum susţin procurorii, gen Bîgiu şi Boşcodeală. Pentru o altă avansare. Spor la lucru, tovarăşi!
P.S. Cu prilejul zilei de 1 Martie urăm tuturor domnişoarelor şi doamnelor un sincer „La Mulţi Ani!“.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și