Publicat la: 27.10.2020. 19:22 / 354 views

PANDEMIA AFECTEAZĂ GRAV SECTORUL HORECA. FONDURILE ACORDATE, INSUFICIENTE

Încă de la debutul pandemiei de COVID, s-au tras semnale de alarmă cu privire la gradul de afectare al angajaților din sectorul HORECA. Săptămâna trecută s-a deschis platforma de aplicare pentru Fonduri EU Măsura 2, Capital de Lucru IMM, însă fondurile au fost insuficiente, iar 20 la sută din societăți nu vor beneficia de acești bani. Tocmai de aceea, a fost lansată o petiție, “Suplimentarea fondurilor EU pentru IMM” care a strâns până astăzi 4200 de semnături.

restaurantMăsurile de sprijin financiar gândite de Guvernul României nu ajută întreg sectorul HORECA, ci doar o parte. De asemenea, nici șomajul tehnic și munca flexibilă nu s-au dovedit a fi niște instrumente facile pentru patronii de restaurante și hoteluri.

Joi, 22 octombrie, la ora 10:00 s-a deschis platforma de aplicare pentru Fonduri EU “Masura 2”, Capital de Lucru IMM. Reprezentanții sectorului HORECA aveau o speranță și o vedeau ca pe singura șansă de a trece următoarele șase de luni de iarnă fara a avea probleme grave.

Cu toții au fost dezamăgiți când au constatat că în numai 7 minute s-au epuizat fondurile care se duc la aproximativ 4300 de firme și că 17 mii de firme din lista de 21 500 de aplicanți nu or să primească nimic.

Fondurile s-au epuizat pentru că suma alocată este mult prea mică pentru nevoile atâtor firme aflate în dificultate.

În plus, fondurile au fost alocate proporțional cu cifra de afaceri, și anume 15% cu un maxim de 150.000 euro. „Exact datorită acestui plafon de 150.000 euro, fondurile s-au terminat într-un timp record. Regula este că nu putem folosi aceste fonduri pentru a plăti salariile și credite. Acest ajutor de 150.000 euro pe firmă este deci mult prea mare pentru a acoperi costuri de mare urgență.  În mod normal, toate firmele care au aplicat și care sunt eligibile ar fi trebuit să beneficieze de un ajutor. Nu se poate ca criteriul de repartizare a banilor să fie bazat în principal pe viteza de tastat la calculator”, susțin reprezentanții firmelor din sectorul HORECA care au inițiat o petiție, “Suplimentarea fondurilor EU pentru IMM” care a strâns până astăzi 4200 de semnături și pe care intenționează să o înainteze Primului Ministru Ludovic Orban, Ministrului Economiei Virgil Popescu, și Ministrului Fondurilor Europene Ioan Marcel Boloș. De asemenea, se cere o întâlnire la București, cu ministrii responsabili, pentru a-și prezenta punctul de vedere. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!