O femeie din Colți ținea ușa deschisă cu un opritor de un milion de euro. Pepita de rumanit, un chihlimbar specific Buzăului, a fost recuperat și este expus la Muzeul Județean. Are o greutate de 3,5 kilograme și o vechime de 40-70 de milioane de ani.
Pe la începutul anilor 90 o femeie din comuna Colți folosea ca opritor de ușă un bolovan de culoare maro.
Deși în zonă aeste o mină de chihlimbar care a fost exploatată vreme îndelungată, probabil că femeia nu și-a dat seama că bolovanul era de fapt o pepită de chihlimbar, chiar dacă sătenii care lucrau în mină și care învățaseră să îl prelucreze îi cunoșteau valoarea.
Pepita de 3,5 kilograme, cu o vârstă cuprinsă între 40 și 70 de milioane de ani, a fost recuperată de la familia respectivă și a ajuns în Muzeul Chihlimbarului din Colți, unde a putut fi admirată până în urmă cu câțiva ani.
Povestea descoperirii pepitei de rumanit buzoian era deja cunoscută în țară și era un punct de atracție pentru turiști, pentru ca în prezent să devină celebră și în afara țării.
Managerul Muzeului Județean, doctorul Daniel Costache, a fost asaltat de jurnaliști din întreaga lume, dornici să afle amănunte despre pepita unicat.
Cei care au reînviat povestea pepitei de rumanit peste hotare i-au estimat și un preț… undeva în jur de 1-1,1 milioane de euro.
„Opritorul de ușă” de la Colți a fost, este și va fi un punct de atracție pentru turiști, atât la Muzeul Județean cât și pentru cei care vizitează Ținutul Buzăului și județul nostru.
Turiștii care vin special să vadă pepita unică în lume, care ținea deschisă o ușă pe post de opritor din rumanit, evaluat la peste un milion de euro de presa străină, trebuie să ajungă neapărat și în comuna Colți, pe tărâmul chihlimbarului de Buzău.