Muzeu inedit, la Cozieni. Colecție impresionantă de aparate și unelte vechi

Muzeu inedit, la Cozieni. Colecție impresionantă de aparate și unelte vechi

Pasionat de când se știe pentru istorie și obiecte vechi, un pensionar dintr-un cătun ascuns între dealurile Buzăului și-a îndeplinit, în sfârșit, marele vis al vieții. El și-a transformat o anexă a gospodăriei într-un muzeu al satului, unde a expus sute de obiecte vechi, cumpărate de pe internet sau adunate de prin gospodăriile învecinate.

Virgil Bâgiu este numele muzeografului amator. Ne mărturisește că 5 ani din viață și i-a dedicat colecționării de obiecte vechi și, mai recent, amenajării anexei gospodărești care îi găzduiește expoziția. La loc de cinste stau aparatele vechi de peste jumătate de secol, cum ar fi acest  televizor fabricat în Uniunea Sovietică în urmă cu aproximativ 60 de ani.

Colecția lui Virgil Bâgiu are sute de obiecte care le-au fost utile cândva strămoșilor săi din cătunul Teișu, comuna Cozieni. A strâns de la îmbrăcăminte, țesături, lanterne, ceasuri, până la vase din lut, unelte gospodărești și multe alte mărunțișuri care stârnesc nostalgii.

Câteva dintre vechituri au fost cumpărate de pe Internet, însă cele mai multe au fost adunate de la gropile de gunoi din apropiere sau au fost donate de consăteni. 

Domnul Virgil este bucuros acum că oamenii din sat, dar și din alte localități, au motiv să-i calce pragul gospodăriei, să socializeze și să afle câte ceva despre istoria micii sale așezări.

Virgil Bâgiu spune că demersul său de a colecționa obiecte vechi este la început. Visul său este de a transforma un vechi han din localitate într-un veritabil muzeu al satului românesc, care să atragă turiști nu doar din țară, ci și din străinătate, în mica așezare ascunsă între dealuri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și