Arbuștii de curmal chinezesc, care produc fructe gustoase și dulci, asemenea merelor, vor putea fi văzuți cât de curând prin livezile din țara noastră. Asta, pentru că fermierii români au pus ochii pe speciile exotice aflate în curs de aclimatizare la Stațiunea Pomicolă din judetul Buzău. Cercetătorii de aici spun că și rodiile, baby kiwi sau kaki au stârnit interesul cultivatorilor de fructe.
De peste 4 ani, Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură din Istrița de Jos, județul Buzău, testează specii necultivate în România și a scos deja la vânzare arbuști de curmal chinezesc. Curmalul chinezesc poate fi cumpărat deja din pepiniera pomicolă de la Istrița de Jos. Sunt plante la ghiveci, sădite în ultimii doi ani. Unii dintre puieți au deja fructe pe ramuri, semn al calității acestui soi, spun horticultorii buzoieni.
Soiul de curmal chinezesc disponibil în aceste zile la vânzare, foarte productiv și rezistent la secetă, costă 50 de lei ghiveciul. Produce fructe gustoase și dulci, asemenea merelor. Curmalele pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și deshidratate sau folosite la dulcețuri și gemuri.
Baby kiwi, o altă specie fructiferă exotică, este studiată și ea de câţiva ani de horticultorii buzoieni. Pomișorii cresc în pepiniera staţiunii Istriţa de Jos, pentru ca cercetătorii să observe cum se adaptează la solul și clima zonei. Roadele și-au arătat deja calitățile.
Dă semne că se adaptează foarte bine și cultura de kaki înființată în 2020. Cercetătorii staţiunii pomicole spun că planta nu are dăunători și, prin urmare, necesită cheltuieli mai mici de întreţinere.
În livada experimentală de la poalele Dealului Istriţa cresc și rodii. Plantația experimentală se află la al doilea an de la înființare, și primul an cu rod. Cercetătorii staţiunii pomicole spun că acest arbust nu are dăunători și, prin urmare, necesită cheltuieli reduse pentru întreţinere.
Schimbările climatice cu care se confruntă țara noastră în ultimii ani îi pun serios pe gânduri nu doar pe specialiștii din horticultură, ci și pe proprietarii de livezi, care încep să caute soiuri adaptate la căldură și uscăciune.
Specialiștii Stațiunii Pomicole Istrița de Jos le recomandă fermierilor care vor să cultive aceste specii să fie atenți în primul rând să le ferească de frig. Pentru asta, puieții trebuie înveliți în paie, în primii ani de cultură.