Gospodarii care plănuiesc să-și facă provizii de iarnă ar trebui să cumpere varza pentru murat cât mai repede, chiar dacă prețul este încă ridicat, de minimum patru lei pe kilogram. Producția va fi mult mai mică decât în anii precedenți, se plâng fermierii, iar cauza principală o reprezintă seceta și temperaturile extreme.
Pe domnul Mihai l-am găsit la prășit, printre brazdele cu varză de Buzău. Este vizibil dezamăgit, după ce a evaluat întinderea de plante cu frunze uscate sau făcute franjuri de numeroșii dăunători favorizați de vremea neobișnuit de caldă.

Anul acesta, fermierul buzoian a plantat varza mai târziu decât de obicei, cu gândul să evite temperaturile din mijlocul verii. Din păcate, căldura a persistat și tot a fost nevoit să înfigă răsadurile în terenuri încinse.
Varza românească din soiuri timpurii, plantată mai devreme în grădini, a ajuns deja pe tarabele din piețe. Se vinde cu cinci și șase lei pe kilogram, mai scump decât varza adusă din import. Comercianții sunt convinși că prețul verzei românești va rămâne la fel de ridicat pe toată perioada în care este căutată pentru murat.
Dintre toate soiurile locale, varza de Buzău este cea mai potrivită pentru conservare pe timpul iernii, fiind zemoasă, dulce, frunze subțiri și nervuri moi. Este însă un soi tardiv, care se plantează de obicei în iulie și se recoltează toamna târziu. Este și mai sensibilă la variațiile climatice și la dăunători, în special în contextul încălzirii globale și al secetelor prelungite.