Livezi din belșug, mere din import. Motivul pentru care, iarna și primăvara, se importă masiv mere poloneze

Livezi din belșug, mere din import. Motivul pentru care, iarna și primăvara, se importă masiv mere poloneze

România, o țară plină de livezi, ajunge să importe zeci de mii de tone de mere, mai ales în lunile de iarnă, primăvară și începutul verii. Am importat, în primele cinci luni din acest an, peste 66.000 de tone de mere proaspete. Deși România este în top șapte producători de mere din Europa, în lipsa unor depozite adecvate, fermierii nu-și pot valorifica fructele decât în sezonul lor, până la iarnă, după care piața este invadată de marfă din import.

Valerică Petrache deține în comuna buzoiană Mărăcineni, o pensiune înconjurată de pomi fructiferi, merii ocupând cea mai mare suprafață. A fost un an bun pentru fructe, astfel că ramurile abia mai rezistă cu atâta rod pe ele.

Fructele sunt din abundență, în toamna asta, un pic mai mici decât în alți ani, dar foarte aromate și dulci. 

De când și-a amenajat beci, spune fermierul din Mărăcineni, mari cantități de fructe nu s-au mai irosit, ca-n alți ani. Cu toate astea, multe mere cad din pom și se strică. Spațiul din beciul gospodăriei este limitat, iar în conserve ajung cantități mici de fructe.

Merele românești se vând la piață cu doi, până la 4 lei kilogramul, prețuri convenabile atât pentru clienți, cât și pentru pomicultori. Fructele autohtone vor dispărea însă din comerț, odată cu intrarea în sezonul rece. Puținele depozite din țara noastră își vor epuiza proviziile în foarte scurt timp, iar fructele românești din comerț vor fi înlocuite cu produse aduse din străinătate.

Autoritățile le aruncă pomicultorilor un colac de salvare și anunță amenajarea a șase centre de colectare și păstrare în condiții optime a legumelor și fructelor. Unul dintre depozite va fi construit în județul Buzău, lângă șoseaua europeană E85, la Mihăilești.   

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului, România a importat peste 66.000 de tone de mere, în valoare de 32 de milioane de euro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și