Legumicultorii buzoieni, în impas! Roșiile românești, vândute în en-gros cu cel mult 1 leu kilogramul

Legumicultorii buzoieni, în impas! Roșiile românești, vândute în en-gros cu cel mult 1 leu kilogramul

Situație dezastruoasă pentru legumicultorii buzoieni. Prețul roșiilor vândute de ei s-a prăbușit, iar clienții sunt din ce în ce mai puțini. Au ajuns să vândă roșiile cu 80 de bani kilogramul, doar ca să scape de ele. Nici așa clienții nu se înghesuie, astfel că vor ajunge să arunce roșiile pe care nu reușesc să le vândă.

În piața en-gros din localitatea buzoiană Glodeanu Sărat, legumicultorii stau cu zilele să își vândă roșiile culese din solarii. Prețurile la care se vând legumele sunt foarte mici, la cel mult un leu pe kilogram după intense negocieri. 

Roșiile din solar s-au copt în cantități foarte mari, zilele acestea, iar oferta depășește cu mult cererea. În aceste condiții, legumicultorii din Glodeanu Sărat și-au luat gândul de la profit și încearcă măcar să acopere o parte din cheltuieli.

Prețul roșiei la poarta fermei nu se reflectă însă și la tarabă. În Piața Centrală din Buzău, roșiile se vând, în medie, cu prețuri cuprinse între 3 și 5 lei. Se găsesc tomate și mai scumpe. Cele mari, de exemplu, inimă de bou, costă peste 10 lei kilogramul. Prețurile mari la roșii rezistă în piețe atâta vreme cât există cumpărători. 

Excedentul de roșii pe piață a fost creat de Programul Tomata, spun legumicultorii buzoieni, care a adus un număr mare de cutivatori înscriși. Dacă la începutul sezonului, primele roșii românești s-au vândut în Buzău cu 37 de lei kilogramul, acum situația este cu totul alta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și