Intrarea în cetate. Porțile mănăstirii Bradu vor fi expuse la muzeu.

Intrarea în cetate. Porțile mănăstirii Bradu vor fi expuse la muzeu.

În județul nostru se află singura mănăstire fortificată din zonă. Intrarea în cetate nu se putea face decât printr-o poartă din lemn masiv, ferecat cu solzi de metal. Poarta, veche de peste 240 de ani, a fost restaurată și, din luna noiembrie a acestui an, va fi expusă la Muzeul Județean.

Mănăstire Bradu, din județul nostru, singura mănăstire fortificată din această zonă a țării, era înconjurată de un zid de piatră iar singura intrare era păzită de o poartă din lemn masiv, ferecată în fier.

Porțile, aflate într-o stare avansată de degradare din cauza vechimii, dar și ca urmare a demontării și transportului, au fost supuse unui amplu proces de restaurare, care a durat aproximativ doi ani de zile.

Pentru accesul credincioșilor în mănăstire, în poarta mare a fost practicată și o portiță mai mică, prin care se trecea cu dificultate, datorită dimensiunilor ei.

Porțile de la Bradu au fost deja amplasate la etajul 1 al muzeului și urmează să fie întregite cu un zid de butaforie, în ambele laterale, la care se lucrează deja.

Vernisarea acestei expoziții permanente se va face în luna noiembrie, iar porțile străvechi de peste 240 de ani, vor putea fi văzute de toți vizitatorii Muzeului Județean.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și