LIMBA ALBASTRĂ S-A EXTINS ÎN 16 COMUNE. AU MURIT DOUĂ VACI ŞI TREI OI

LIMBA ALBASTRĂ S-A EXTINS ÎN 16 COMUNE. AU MURIT DOUĂ VACI ŞI TREI OI

Noi focare cu rumegătoare confirmate ca infectate cu boala limbii albastre apar pe zi ce trece. Acest lucru este considerat normal, întrucât perioada de incubaţie ajunge pâna la 8 zile de la contractarea virusului.

vaca grajdBoala este destul de blândă pentru că, deşi morbiditatea este mare, mortalitatea este redusă.

Până acum au fost confirmate in judetul Buzau decesele a 2 bovine şi 3 ovine. Între timp, cazuri de rumegătoare infestate cu Bluetong au mai fost semnalate şi în judeţele Vrancea, Prahova, Argeş, Vîlcea, Olt şi Dolj.

Astăzi, la sediul DSV Buzău, s-au întâlnit medicii veterinari din judet pentru a stabili ultimele măsuri pentru stoparea epidemiei.

Impactul economic va fi important pentru că, exporturile de bovine, ovine şi caprine vor scădea drastic.

Pentru animalele moarte din cauza bolii limbii albastre, proprietarii vor fi despăgubiţi de către Guvern, iar cadavrele animaliere vor fi ecarisate de primării.

Sâmbătă şi duminică, inspectorii DSVSA au făcut controale în toate târgurile din judeţ, dar nu au fost constatate încălcări ale măsurilor de prevenţie a extinderii bolii.

8 Comentarii la: “LIMBA ALBASTRĂ S-A EXTINS ÎN 16 COMUNE. AU MURIT DOUĂ VACI ŞI TREI OI

 1. Ieri am primit raspuns in urma sesizarii mele de la IDSA Bucuresti, raspuns care mi- confirmat ca proba nu s-a lucrat din cauza dificultatilor financiare, deci trageti voi concluziile

 2. aveti dreptate deoarece am trimis email la prefectura Buzau
  , la dsvsa Bucuresti cu specificarea HG nr 1214 din 7 octombrie 2009, art 5, anexa 2, cu privire la cele 30 de zile in care se poate intocmi dosarul pentru despagubirea fermierului , dar cu toate insistentele mele nu am primit nici un raspuns, imi spune in continuare de la dsv Buzau ca nu a sosit confirmarea de la Bucuresti , deci se asteapta trecerea celor 30 de zile.

 3. La Buzau se inregistreza un caz si mai grav: s-a constatat ca boala se manifesta si la animalele politice, insa sub forma de „boala limbii rosii”!
  Boala se manifesta progresiv, in curs de vreo 16 ani, animalul afectat incepe si apoi continua sa promita ca asfalteza strazile, boscodeste vrute si nevrute, inaugureza maternitati nefunctionale, promite ca aduce autobuze noi, ca o sa primim reducere la apa infecta furnizata de RAM si cate si mai cate si pierde contactul cu realitatea, nu-si mai da seama cat de ridicol e promitand in continuare tot minciuni…

  Boala se pare ca n-are leac pana nu „iese din sistem” animalul bolnav. Ce e mai grav e ca boala e foarte contagioasa, toti cei aflati in preajma animalului alfa incep sa manifeste acelasi simptome, ba, mai grav, inclusiv alte animale care pana la un moment-dat pareau ca sufera de „limba galben/albastra”, „limba portocalie” si alte culori de limbi (dar cu aceleasi manifestari) se pare ca au suferit o „mutatie” (in afara de cea care ii face sa arate ca niste porci, desi oficial nu sunt).

  Cica boala limbii rosii se activeaza doar in contact cu ciolanul, asa ca, daca vrem sa ne facem un bine, trebuie sa prevenim contactul intre ocice animal politic si ciolan…

 4. am ajuns sa cred ca cer ceva ilegal de la cineva, astazi l-am sunat pe Dr Mlajiceanu sa-mi spuna daca a sosit rezultatul analizei de la Bucuresti si daca trec cele 30 de zile legale necesare depunerii dosarului pt despagubire daca este vre-o problema? Dnul Dr mi-a raspuns ca nu exista cele 30 de zile si cand o sa vina analiza o sa-mi transmita si ca nu stie de cand nu au mai venit rezultate ale analizelor de la Bucuresti deoarece sunt foarte multe in lucru . Dar Dr comanescu nu a uitat sa-mi spuna ca tratamentul vacii decedate costa 180lei bani pe care i-am dat fara nici o chitanta.

 5. Inca o data va rugam sa ne dati un numar de telefon pt a va contacta luni dimineata

 6. <> de sange ale vacii au fost duse la DSV luni 15 09 2014, iar astazi medicul care s-a ocupat de caz nu a stiut sa-mi spuna daca au iesit pozitive sau nu la Buzau si daca au fost trimise la Bucuresti pt confirmarea bolii cu toate ca medicul stie f bine de ce a murit animalul,pozandu-l si in timpul bolii,dar probabil nu doreste sa se incarce cu un deces in comuna lui din cauza acestei boli . o fi avand ceva de pierdut dumnealui sau taranul caruia i-a murit vaca? Ce sa spun de lesul animalului de care nici vorba sa se ocupe primaria, l-am ingropat pe terenul de langa casa. Va tin la curent.

 7. Va rugam sa ne dati un numar de telefon pentru a fi contactat de reporterii nostri. Sau sa sunati dvs. la 0721.540.938

 8. vintila voda buza, vaca moarta cu simptomatologia bolii limbii albastre, in tratament cu antibiotice si antiinflamatorii de 7 zile, dupa recoltare de doua ori in decurs de o saptamana si prelevarea capului dupa deces, medicul veterinar imi spune sa nu ma astept la vre-o despagubire deoarece sunt foarte multe cazuri pe tara. O fi stiiind medicul veterinar ceva ?
  este corect?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea interesa si

Comemorare

14.02.24 15:33 Ultima modificare 14.02.24 15:36

Cu multă durere în suflet anunțăm plecarea dintre noi a celui care…