COMUNITATEA POLIŢIŞTILOR SOLICITĂ MODERNIZAREA ARMAMENTULUI DE SERVICIU: PISTOALELE CARPAŢI, LA MUZEU!

COMUNITATEA POLIŢIŞTILOR SOLICITĂ MODERNIZAREA ARMAMENTULUI DE SERVICIU: PISTOALELE CARPAŢI, LA MUZEU!

Pe mail-ul redacţiei ne-a parvenit recent un demers făcut în numele poliţiştilor de către un forum profesional.

carpatiÎntr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Gabriel Oprea, agenţii din comunitatea virtuală politisti.ro argumentează necesitatea înlocuirii pistoalelor aflate în prezent în dotare, pistolul model 1974 (Carpaţi). Într-o perioadă în care infractorii au acces la armament modern, agenţii din structurile operative se văd nevoiţi să le ţină piept cu un pistol de calibru mic, depăşit moral şi fizic. În cele ce urmează, prezentăm această scrisoare:

“Scrisoare deschisă privind înlocuirea armelor de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative

Domnului Gabriel Oprea

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne

Stimate domnule Viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne,

Comunitatea poliţiştilor din Poliţia Română – www.politisti.ro, vă adresăm un respectuos apel privind înlocuirea armelor de serviciu – pistolul model 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, astfel încât aceasta să devină o prioritate pentru dvs. În contextul recentelor atentate teroriste de la Paris dar şi a destructurării unei astfel de celule în Belgia precum şi în Germania, s-a dovedit încă o dată faptul că poliţiştii sunt în prima linie, în cazul unor astfel de situaţii nedorite. Recentele evenimente au demonstrat faptul că poliţistul de ordine publică sau rutieră este cel care ajunge primul la locul evenimentului şi intră în contact direct cu atacatorii. Poliţiştii care acţionează în stradă sunt cei mai vizibili, expuşi şi vulnerabili, deoarece nicio altă structură specializată pentru intervenţia la astfel de situaţii nu va ajunge la faţa locului înaintea poliţistului de ordine publică sau rutieră.

De asemenea, detaliile rezultate din ancheta în urma căreia a fost destructurată celula jihadistă din Belgia, au arătat că suspecţii respectivi erau pe punctul de a comite atentate care vizau sedii ale Secţiilor de Poliţie; aşadar este uşor de anticipat că, atunci cand astfel de indivizi vor să atragă atenţia, îşi vor îndrepta atenţia spre poliţişti, ei fiind cei mai vizibili şi expuşi reprezentanţi ai autorităţii unui stat.

Totodată nu putem exclude faptul că întărirea măsurilor de securitate din statele occidentale vizate în mod direct, îi pot determina pe adepţii radicalişti să-şi îndrepte atenţia si spre alte ţări, mai puţin vizate şi slab fortificate, cum s-a şi întâmplat de altfel, în ultimii ani, chiar extrem de aproape de graniţele noastre (atentatul cu bombă de la Burgas, Bulgaria, din data de 18 iulie 2012, a cărui ţintă a fost un grup de turişti israelieni). Din acest punct de vedere, putem afirma că România nu este în afara oricărui pericol.

In concluzie, considerăm că a devenit prioritată înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare.

Subliniem de asemenea faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Dintre acestea putem enumera, în primul rând, calibrul mic si puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor (max. 8 cartuşe, în timp ce armele moderne au încărcătoare cu o capacitate în jurul a 17 cartuşe). În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efecuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transtormat în pericole pentru cei care le folosesc.

Suntem conştienţi că dotarea cu arme de foc scurte moderne a poliţiştilor din Poliţia Română nu poate constitui o eliminare completă a riscurilor pentru poliţişti şi cetăţenii pe care încearcă să-i apere într-o situaţie periculoasă, dar cu siguranţă, îi va oferi fiecărui poliţist o şansă în plus. Nu ar trebui să mai aşteptăm ca alte tragedii să se mai producă pentru a se lua măsuri (exemplele poliţiştilor cazuţi în misiune, ale căror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea – Bucureşti, 1992, Saşa Disici – Timişoara, 2001, Tiberiu Sârbu – Sânnicolau Mare, 2009).

Suntem convinşi că ţara noastră nu este atât de săracă încât să nu-şi poată permite asigurarea siguranţei cetăţenilor săi prin dotarea poliţiştilor cu o armă de serviciu modernă, mai ales dacă avem în vedere că la sfârşitul anului 2014, în Poliţia Română, îşi desfăşurau activitatea aprox. 60.000 de angajaţi, deci necesarul va fi sub această cifră din moment ce numărul total al angajaţilor este compus şi din poliţiştii ce îşi desfăşoară activitatea în structuri neoperative, dar şi din personalul civil. Poliţia Română este singura dintre serviciile poliţieneşti ce încă utilizează acest calibru redus de 7,65 mm, în timp ce în toate celelalte state europene structurile de poliţie utilizează calibrul de 9 mm.

O altă soluţie propusă ce o supunem atenţiei dvs. şi care nu implică un efort financiar poate fi o modificare legislativă de urgenţă a cadrului legal, care să permită poliţiştilor ce deţin legal arme personale să le poată folosi şi pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În prezent, deşi legea privind statutul poliţistului conferă dreptul privind portul permanent al armamentului achizitionat personal, datorită unei formulări ambigue din Legea nr. 295/2004, se poate interpreta că poliţiştii pot purta în timpul serviciului armele personale legal deţinute, dar nu pot face uz de aceste arme pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ci numai în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, se desfăşoară şi în prezent un proiect (Proiectul BIA) ce are ca scop creşterea gradului de siguranţă a comunităţii dar  şi a poliţiştilor pe  timpul misiunilor operative,  prin instruire în domeniul managementului stresului profesional şi al utilizării armamentului din dotare. Proiectul s-a dovedit util şi se bucură de aprecierea poliţiştilor care au participat la aceste cursuri, doar trebuie extins, astfel încât majoritatea poliţiştilor să îl poată parcurge.

Domnule Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, încheiem cu speranţa că veţi ţine cont de apelul nostru deoarece am observat că sunteţi permanent preocupat de modernizarea dotărilor şi îi sprijiniti pe cei ce îşi fac datoria cu onoare şi respect pentru meseria de poliţist. Astfel, vă rugăm să vă îndreptaţi atenţia şi către această problemă a înlocuirii armelor de serviciu pe care poliţiştii din Poliţia Română le au în dotare, întrucât înlocuirea pistolului calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi) din dotarea Poliţiei Române va fi o piatră de hotar în istoria acestei instituţii, iar efectele în planul securităţii interne, după atentatele teroriste din Franţa, dovedesc că înlocuirea armei de serviciu a poliţistului român trebuie să constituie o prioritate.

Cu deosebită consideraţie, membrii comunităţii poliţiştilor din Poliţia Română

www.politisti.ro

contact@politisti.ro”

17 Comentarii la: “COMUNITATEA POLIŢIŞTILOR SOLICITĂ MODERNIZAREA ARMAMENTULUI DE SERVICIU: PISTOALELE CARPAŢI, LA MUZEU!

 1. e prea mult oricum; adica e exect ce le trebuie la niste retardatii betivi si incompetnti din rominia; dati-le niste bazooka ca sa aibe cu ce trage in populatie cand se drogheaza ; cand se imbata sau cand sunt suparati pe viata…

 2. Absolut necesară înlocuirea pistoalelor Carpați, dar asta nu va duce la o protecție semnificativ superioară a cetățenilor. Ei vor rămâne în continuare expuși atacurilor pentru simplul fapt că în foarte multe cazuri poliția nu poate asigura protecția cetățenilor, ci doar reținerea sau eliminarea atacatorului, după comiterea faptei. Și asta pentru că nu toți putem avea un polițist pe lângă noi, iar infractorii vor ataca tocmai acolo unde nu există pază.
  De fapt, singura modalitate de a dormi liniștit în propria casă este să ai dreptul la o autoapărare eficientă, ceea ce presupune și mijloacele de protecție necesare. În speță, arme de foc!

 3. Habar nu aveam ca politistii sunt dotati cu arme de nivelul anilor ’70, cand criminalitatea era redusa, iar respectul fata de lege era foarte mare. Din cate am vazut pe net acest pistol Carpati a fost conceput ca arma de autotaparare si nu pentru a fi folosita in lupta cu infractorii. Oare cei care conduc Politia Romana nu cunosc acest lucru sau merg pe principiul „Las’ ca merge si asa!”. Trebuie sa avem si in Romania cateva atentate cu arme de foc pentru a se schimba ceva in ceea ce priveste legile si dotarea politistilor? Trebuie sa moare cativa romani ca sa se schimbe ceva?

 4. O tara de doi lei! Asta-i Romania! Se cheltuie bani pentru orice, dar nu se vede efectiv pe ce, nu avem niciun beneficiu. Nu suntem in stare sa avem o politie moderna, un invatamant si un sistem medical performante. Sustin aceasta initiativa si orice tine de cresterea sigurantei cetatenilor.
  Nu sunt bani, dar Primaria Buzau are peste 500 de fosti gardieni publici care nu isi justifica existenta si pentru care se cheltuie lunar, in medie, peste 1.500 lei/angajat. Ce nevoie avem de acesti gardieni fara pregatire si fara o selectie serioasa, cand avem jandarmerie si politie?

 5. Daca banii nu s-ar fi cheltuit fara noima de catre cei care s-au aflat la conducerea tarii de-a lungul timpului, s-ar fi gasit bani si pentru dotarea politistilor, inclusiv cu arme performante. Cerem politiei sa ne apere si este normal, dar la fel de normal este sa aparam si noi politia, in sensul sa cerem ca aceasta sa fie dotata la nivel european. Cum sa te apere bine, cand politia este dotata cu prastii tip Carpati? Bani au fost intotdeauna numai ca au fost prost (pentru cetateni) folositi! Sunt curios ce reactie va avea domnul Oprea, cel care militeaza, prin asa-zisul lui partid, pentru „progresul Romaniei”!

 6. Tatal meu a fost politist, dar de peste 15 ani este pensionar. Stiu de la el ca pistolul Carpati era un pistol depasit inca de atunci. Am crezut ca intre timp politistii au fost dotati cu arme moderne. Ma gandeam ca daca s-au cheltuit sute de milioane de euro in ministerul de interne pentru diverse achizitii mai mult sau mai putin necesare s-au gasit si cate zeci de milioane pentru dotarea politistilor. Observ ca inca sunt folosite ca masini de serviciu Dacia 1310, VW Vento, Vw Transporter, Dacia Solenza ori Dacia Logan, modele achizitionate in urma cu cel putin 8 ani de zile. Apreciez initiativa politisti.ro, dar si pe cei de la Campus care au publicat aceasta scrisoare.
  Apropo, d-lor de la Campus nu puteti sa cereti un punct de vedere oficial din partea ministrului de interne cu privire la aceasta initiativa? Fiti, va rog, jurnalisti pana la capat!

 7. Este o idee buna, dar nu trebuie sa ne rezumam doar la atat. Sa nu uitam ca sunt posturi de politie unde sunt politisti putini. La mine in comuna sunt doi politisti la post care practic lucreaza non-stop, de obicei singuri. Noi apelam la acestia de cate ori avem nevoie si niciodata nu am fost refuzati sau amanati. Nu este normal sa lucreze asa, nu este normal sa mearga la interventii cu masinile lor personale sau pe jos pentru ca postul de politie nu are masina in dotare si nu este normal sa aibe ca arme pistoale Carpati, un fel de prastii cu gloante. Cei mari din Ministerul de Interne ar trebui sa tina cont de aceste lucruri si sa mai taie din plimbarile lor cu elicopterele sau din receptiile festive si sa aloce bani pentru marirea numarului de personal, pentru salarii bune si pentru dotarea politistilor. Daca vrem sa fim in siguranta trebuie sa avem o politie foarte puternica.

 8. Sunt politist de pe peste 20 ani si sutin aceasta initiativa! Pistolul Carpati este depasit din punct de vedere tehnic dar si moral si se inpune inlocuirea lui. Acest lucru trebuia facut de foarte multi ani. Sper ca acum se va rezolva acest lucru!

 9. Am fost de mai multe ori in excursii in vestul Europei si am avut ocazia sa observ cat de bine dotati sunt politistii lor. Ma refer aici la armament, baston telescopic, baston cu electrosocuri, catuse, statie radio, spray paralizant, iar despre masini nu pot sa spun ca au ceea ce este mai performant si sunt dotate cu aparatura specifica pentru munca politistilor. Asa da, asta da descurajare a infractorilor. Asa vreau sa avem si noi in Romania. Vreau sa merg in siguranta si la serviciu, si la plimbare, si la cumparaturi, si sa dorm.

 10. O idee buna. Mai aud si ceva bun, care ar aduce beneficii pentru populatie. Sunt de acord cu asa ceva, sunt de acord cu tot ceea ce are legatura cu siguranta noastra in Romania. Vreau ca si copilul meu sa creasca intr-o tara sigura. Asa ceva trebuie promovat! Bravo d-lor politisti! Bravo Campus Buzau!

 11. O tara sigura atrage si turisti, dar si investitori straini. Acestia duc la cresterea economiei, iar populatia tarii are de castigat. Deci, degeaba investesti in educatie si sanatate daca nu ai siguranta publica, daca nu poti sa te deplasezi pe strada de frica sa nu fii victima unei infractiuni. Un stat modern are nevoie de o politie moderna, bine dotata, bine platita si de legi dure. Sustin initiativa celor de la politisti.ro!

 12. Daca as fi carcotasa, asa cum suntem noi romanii de regula, ar trebui sa spun ca lumea nu are ce manca, iar politistii vor armament performant. Dar, analizand mai bine, asa pot sa spun despre orice initiativa care ar duce la modernizarea oricarui sistem al statului. In concluzie, mi se pare o idee buna, iar tot ceea ce duce la cresterea gradului de siguranta a populatiei trebuie sustinut, trebuie promovat, trebuie incurajat si trebuie urmat de alte masuri de acest gen. Nu cred ca Romania este asa de saraca incat sa nu ne asigure siguranta.

 13. Sper ca acest demers sa aibe succes. Siguranta noastra, a cetatenilor, trebuie sa fie pe primul loc pentru guvernanti, iar cei platiti sa ne ofere aceasta siguranta trebuie sa beneficieze de tot ceea ce au nevoie. Ma bucur ca exista o astfel de comunitate a politistilor care, din cate am vazut pe site-ul lor, este foarte receptiva la problemele cetatenilor. Deasemenea, ma bucur ca cei de la Campus sustin aceasta initiativa. Sper ca si alti reprezentanti ai mass-mediei vor prelua aceasta initiativa.

 14. Este o idee buna daca tinem cont de atentatele din Europa, dar si de amenintarile gruparilor teroriste. Daca vom avea baze NATO in Romania cu siguranta vom deveni tinte pentru atacurile teroristice. Avem nevoie si de siguranta interna, nu numai de siguranta la granitele tarii. Vreau ca cei trei copiii ai mei sa creasca intr-o tara sigura, cu un sistem de invatamant performant, cu un sistem de sanatate de inalt nivel, dar si cu o politie moderna, bine echipata si platita, care sa asigure o siguranta de top.

 15. Au dreptate, cei de la politisti.ro. Pistolul Carpati esti de muzeu, este depasit de mult. Acum vreo 20 de ani, in armata, am tras cu un astfel de pistol, dar era depasit de atunci. Intr-o confruntare cu infractori inarmati, politistii nu au nicio sansa cu astfel de pistoale. Ar trebuie sa ne gandim la siguranta noastra ca cetateni si sa cerem ca politistii sa fie bine dotati, bine platiti, iar legile sa fie mult mai dure cu cei care le incalca.
  M-am saturat de caterinca, de toate pitipoancele care apar la tv, de asa-zisele vedete pe care nu le cunoaste nimeni. Ar trebui ca mass-media sa se ocupe de problemele reale ale societatii, iar faptul ca cei care sunt pusi sa ne asigure siguranta sunt putini, sunt prost platiti, iar dotarea lor este deficitara. Paza buna, trece primejdia rea!
  A, era sa uit, felicitari celor de la Campus pentru ca ati ales sa sustineti aceasta initiativa!

 16. Foarte bine argumentata aceasta solicitare! Bravo! Se vede ca cei care au conceput-o sunt profesionisti, iar cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne ar trebui sa tina cont de solicitarile oamenilor care lucreaza in minister.
  Felicitari CAMPUS Buzau pentru ca ati publicat aceasta scrisoare, felicitari pentru ca sunteti aproape de oameni.

 17. Felicitari pentru demers celor de la politisti.ro. Este un site foarte util, unde afli tot ceea ce doresti daca ai o problema ce tine de competenta politiei si nu numai. Era si timpul sa se ceara asa ceva. In tarile pe care le-am vizitat politistii sunt foarte bine dotati, inclusiv cu armament performant. Este un pas inainte, poate guvernarea va tine cont si de siguranta cetatenilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea interesa si

Comemorare

14.02.24 15:33 Ultima modificare 14.02.24 15:36

Cu multă durere în suflet anunțăm plecarea dintre noi a celui care…