În această perioadă, în judeţul Buzău nu funcţionează niciun abator în care să se sacrifice porci.
Din acest motiv, buzoienii fie îşi vor sacrifica animalele crescute în curte, fie îşi vor îndrepta paşii către magazinele care comercializează astfel de produse.
Buzoienii care vor sacrifica porci în propriile gospodării sunt sfătuiţi să efectueze şi un examen trichineloscopic. Anul acesta sunt amenajate 4 puncte de examinare, iar costul se ridică la 11,6 lei.
Buzoienii care nu au porci în gospodării sunt îndrumaţi să achiziţioneze carnea şi produsele din carne de porc numai din locurile autorizate în acest scop şi nu de la “particulari”.
Nici anul acesta, la Buzău, nu va fi amenajată o piaţă de desfacere pentru crescătorii de porci. Însă buzoienii se pot aproviziona de la carmangeriile care funcţionează în judeţ.
Gospodarii care au crescut porci în curtea proprie nu scapă de rigorile legii. Ei nu au voie să comercializeze carnea fără un aviz sanitar-veterinar.
Examenele trichineloscopice mai pot fi efectuate şi de medicii veterinari, iar tarifele variază între 10 şi 15 lei.
Doctorii atrag atenţia că trichineloza este o boală specifică porcinelor şi se transmite la om, iar îmbolnăvirea poate conduce chiar şi la deces.
(Mirela Copariu)