IN-CRE-DI-BIL! Ping-pong cu cartoful fierbinte de la Buzău! Instanțele de judecată pasează responsabilitatea în problema constituirii birourilor electorale din județul Buzău

IN-CRE-DI-BIL! Ping-pong cu cartoful fierbinte de la Buzău! Instanțele de judecată pasează responsabilitatea în problema constituirii birourilor electorale din județul Buzău

Ceea ce Campus TV a anticipat, din păcate se întâmplă. Blocajul și tensiunile legate de constituirea birourilor electorale din județul Buzău, prin desemnarea șefilor acestor structuri, continuă. Meciul contestațiilor depuse până în acest moment se transformă într-un film penibil, în care instanțele de judecată pasează responsabilitatea unei decizii: au fost sau nu legale tragerile la sorți organizate prima dată la Buzău, pentru desemnarea președinților și locțiitorilor birorurilor electorale?

Atenție! În această dimineață, Curtea de Apel Ploiești, către care a fost declinată contestația depusă de mai multe persoane, în urma deciziei Birorului Electoral Central de a anula prima rundă de trageri la sorți, a hotărât să decline competența către… Înalta Curte de Casație și Justiție!!! Adică, a trimis-o înapoi fix la instanța care a zis că nu e competentă pe speța cu pricina! Ce să credem? Că ICCJ se reevaluează și decide că poate să se pronunțe în acest caz? Puțin probabil. Va declina din nou competența către altă instanță? Foarte posibil.

Decizia Curții de Apel Ploiești, dată în această dimineață.

Așadar, acest ,,război” este pasat de la o instanță la alta, parcă fiecare ar încerca să scape de acest cartof fierbinte pornit de la Buzău. Totul în condițiile în care, aseară, s-a ținut deja a doua tragere la sorți, urmare a deciziei BEC de anulare a primei operațiuni. Cei implicați în toată această operațiunie, dar mai ales cei care au fost desemnați aseară ca responsabili ai birorurilor electorale din județ, asistă cu sufletul la gură, siderați, la jocul ăsta de ping-pong între instanțe. Nu de alta, dar deja a fost pierdută o săptămână și, cel mai grav, este că există pericolul ca, atunci când o instanță din țara asta își va asuma o decizie, dacă aceasta va întoarce hotărârea BEC… va fi anulată și a doua tragere la sorți! Să vedeți atunci, cum Buzăul va fi în mijlocul unei situații fără precedent la nivel național. Și așa criza de la Buzău este ,,dezbătută” la nivel înalt.

Ca să venim cu un exemplu concludent despre riscuri, abordăm varianta ipotetică în care, între timp, se depun candidaturile către birorurile electorale constituite la cea de-a doua tragere la sorți, de aseară. Se analizează, se validează listele de candidați, etc. Apoi, dacă vine o decizie judecătorească prin care se anulează hotărârea inițială a BEC, se produce un șoc total: birourile electorale se desființează, implicit validarea candidaților dispare! Apoi, se ia de la capăt: încă o tragere la sorți, ș.a.m.d.

Până când va ține acest meci și cum se va încheia vom afla. Ceea ce se întâmplă, însă, reprezintă dovada clară că sistemul, legile în vigoare, așa cum sunt ele creionate în prezent, permit astfel de situații de criză, în loc să nu dea posibilitatea, iată, să se ajungă la un blocaj, în care organizarea și desfășurarea alegerilor într-un județ să fie puse în pericol.

Cât despre ping-pong-ul între instanțe, de natura ,,na-ți-o ție!, dă-mi-o mie!”, nu denotă decât lipsa principiului de asumare a actului de justiție.

CARE-I MIZA?

Simplu: banii, în primul rând! Un președinte/locțiitor de birou electoral este plătit cu 350 de lei pe fiecare zi, de la momentul începerii activității și până la final. Un calcul simplu, la o perioadă de 60 de zile, arată că un responsabil de birou electoral va încasa aproape 22.000 de lei. Este unul dintre motivele principale pentru care interesul de a ,,fi acolo” este major. Până la urmă… este și de înțeles. Ceilalți membri cu care se vor completa birourile electorale, adică reprezentanții partidelor, sunt plătiți cu câte 170 de lei/zi.

Numai că, atunci când există astfel de confruntări, instituțiile abilitate ale statului nu sunt capabile să stingă rapid o astfel de criză și să redea normalitatea! Ceea ce, de fapt, nu este nimic nou și nici de mirare, la noi în țară…

***De la bun început, Campus TV a tratat acest subiect și v-a ținut la curent cu evoluția lucrurilor, pas cu pas, așa cum o va face în continuare. Ce s-a întâmplat până acum, găsiți în materialul de mai jos:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și