(VIDEO/UPDATE) Tensiuni la tragerea la sorți cu repetiție. Inițial, BEC a anulat prima operațiune de desemnare a șefilor de birouri electorale

(VIDEO/UPDATE) Tensiuni la tragerea la sorți cu repetiție. Inițial, BEC a anulat prima operațiune de desemnare a șefilor de birouri electorale

UPDATE (18 aprilie, 20:34)

În urmă cu puțin timp, prin tragere la sorți, a doua operațiune de acest gen organizată în patru zile, președinte al Biroului Electoral de Circumscripție nr. 10 Buzău a fost aleasă judecătoarea Ana Maria Vasi, magistrat în cadrul Tribunalului Buzău. La începutul tragerii la sorți, în sala de judecată în care s-a desfășurat evenimentul au apărut tensiuni între cei prezenți, în sensul că s-a cerut o transparență totală cu privire la numele celor care se regăsesc pe listele din care urmau să fie trași la sorți președinții și locțiitorii birourilor electorale din teritoriu, apărând contradicții între mai multe persoane.

Prefectul Daniel Țiclea a asistat la ședință, declarând după tragerea la sorți că trebuie urgentate demersurile privind constituirea și completarea ulterioară a birourilor electorale.

UPDATE (18:30, 18 aprilie)

Încă o răsturnare de situație! ICCJ a declinat competența cauzei către Curtea de Apel Ploiești, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru mâine, 19 aprilie, la ora 9:00.

Important: tragerea la sorți din această seară, programată să aibă loc la Traibunalul Buzău, se va ține conform planificării stabilite după decizia luată de BEC, de reluare a procesului de desemnare a președinților și locțiitorilor birourilor electorale!

UPDATE (16:00, 18 aprilie)

Pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiției a fost completată, între timp, lista cu contesatarii deciziei Biroului Electoral Central, fiind vorba despre 31 de persoane (în majoritate judecători și procurori buzoieni) care au atacat hotărârea BEC, după ce, inițial, erau doar trei persoane trecute.

UPDATE (22:00, 17 aprilie)

Lucrurile se complică și tind spre o situație de criză prelungită, fapt ce ar putea produce un blocaj cu efecte fără precedent în privința procedurilor de depunere a candidaturilor în județul Buzău. Și așa deranjul este mare în Justiția buzoiană, dar și la nivelul celor interesați direct de prezența pe listele de potențiali președinți/locțiitori ai birourilor electorale.

Surse de încredere din cadrul Biroului Electoral Central ne-au precizat că și decizia BEC, prin care au fost anulate tragerile la sorți și s-a dispus reluarea lor, a fost contestată!

Astfel, ,,meciul” se mută la Înalta Curte de Casație și Justiție, la secția Contencios-Administrativ. Dată fiind evidenta celeritate cu care ar trebui rezolvată contestația, speța va fi judecată chiar mâine, 18 aprilie, la ora 13:00, de către un complet de la ICCJ.

Decizia Inaltei Curți va fi așteaptată cu sufletul la gură, mai ales că, tot mâine, 18 aprilie, la ora 19:00, e programată operațiunea de reluare a tragerilor la sorți, așa cum a cerut BEC, prin decizia ulterior contestată.

CINE A CONTESTAT DECIZIA BEC

Sursele noastre ne-au precizat despre cine este vorba. Alegem, pentru moment, să nu le divulgăm numele. În schimb, putem spune că sunt doi procurori buzoieni, care nu activează, însă, la Buzău, și un asistent-magistrat, tot buzoian, din cadrul ICCJ. Cei trei au depus contestație.

***Aceleași surse ne-au precizat că, dacă ICCJ ar respinge contestația, dând dreptate BEC și primilor contestatari, următoarea rundă de trageri la sorți va fi, la rându-i, contestată.

De ce atâta patimă? Vom reveni mâine, atât cu câteva argumente, cât și cu evoluția acestei situații înregistrate ca premieră negativă pentru Buzău.

*ȘTIRE INIȚIALĂ

O săptămână pierdută. Așa se poate rezuma povestea încercării de constituirie a Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 10 Buzău și a birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală din județul Buzău, pentru alegerile din data de 9 iunie. CAMPUS TV vă prezintă, în exclusivitate, detalii din cronologia evenimentelor care au condus la o situație excepțională în județul nostru și motivul pentru care, în acest moment, încă nu sunt formate structurile sus-menționate, în condițiile în care, în majoritatea județelor, aceste foruri importante au fost deja constituite.

IMPORTANȚA

Întâi de toate, se cuvine să reamintim ce rol au aceste birouri electorale. Sunt structuri care, în funcție de nivelul de ,,acoperire” (județeană, municipală, orășenească sau comunală), au în componență judecători, procurori, juriști, precum și reprezentanți ai partidelor. Fiecare birou primește candidaturile, le verifică și validează/invalidează în consecință. Pe perioada campaniei și a alegerilor, rezolvă toate contestațiile ce apar, iar reclamații numeroase știm că se înregistrează, în special la alegerile locale, având în vedere că miza este mult mai importantă. Chiar dacă la vârful acestora sunt persoane neafiliate politic, birourile au o componență majoritar formată din oameni de la partide.

STARTUL, CONFORM PLANIFICĂRII

Duminică, 14 aprilie, la Tribunalul Buzău, au fost organizate tragerile la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 10 Buzău și ai birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală din județul Buzău, pentru alegerile din data de 9 iunie.

De altfel, un prim pas important pentru constituirea, apoi pentru completarea lor.

În urma tragerii la sorți, pentru Biroul Electoral Județean urma să fie președinte judecătorul Nelu Năstăsoiu, iar judecătoarea Mădălina Lăzărescu avea calitatea de locțiitor. Tot prin tragere la sorți au fost desemnați ceilalți președinți și locțiitori din teritoriu.

SURPRIZA

Atât operațiunea de desemnare a responsabililor BEJ, cât și cea din cazul celorlalte birouri electorale au fost contestate de mai multe persoane, pe motiv că pe listele din care au fost extrase numele s-au regăsit magistrați ori juriști care nu ar fi avut acest dreptul. Mai precis, în reclamații se invoca faptul că pe lista cu pricina ,,au fost înscriși magistrați care nu sunt în exercițiu la Tribunalul Buzău sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, fiind magistrați la alte instanțe”, precum și ,,nerespectarea criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de localitatea sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care funcționa biroul electoral de circumscripție”, în cazul mai multor orașe și comune din județ. 

BEC, SOLUȚIE LA CEAS DE SEARĂ

Constestațiile au ajuns în atenția Biroului Electoral Central, for care, marți seară, a decis să admită reclamațiile și a dispus desființarea proceselor verbale care au consfințit tragerile la sorți organizate duminica trecută, hotărând reluarea procedurilor și operațiunii de desemnare a președinților pentru BEJ Buzău și pentru celelalte birouri electorale din județ. Potrivit legii, 48 de ore ar fi la dispoziție pentru îndeplinirea tuturor procedurilor.

A DOUA ÎNCERCARE

Urmare a deciziei BEC cu nr. 9H/16.04.2024 (pe care o regăsiți mai jos, în foto), tragerea la sorți cu repetiție a fost programată pentru mâine seară, de la ora 19:00, iar organizatorii trebuie să țină cont de noile indicații date de Biroul Electoral Central.

MULT A FOST, PUȚIN A RĂMAS

Practic, având în vedere problemele apărute la constituirea acestor structuri importante din angrenajul alegerilor din iunie, s-a pierdut o săptămână. Deși a fost dată peste cap planificarea inițială de la Buzău, procedurile de constituire/completare a birourilor electorale sunt încă în graficul stabilit prin calendarul general, consfințit prin lege.

Un comentariu la: “(VIDEO/UPDATE) Tensiuni la tragerea la sorți cu repetiție. Inițial, BEC a anulat prima operațiune de desemnare a șefilor de birouri electorale

  1. O fi compatibilă funcția de președinte sau loctiitor bec cu cea de secretar al unei primării. adică un secretar la la largu să fi numit la Padina

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și