Dealurile din jurul Vulcanilor Noroioși, de pe raza comunelor Scorțoasa și Berca, sunt pline, în această perioadă a anului, de tufe de cătină, care cresc spontan pe suprafețe întinse. Pentru oamenii de pe aceste meleaguri, recoltarea cătinei este în toi în luna septembrie.
Ceaiurile și tincturile din cătină sunt nelipsite, și în zilele noastre, din gospodăriile oamenilor din Scorțoasa, care spun că au avut suficiente ocazii de-a lungul vremii să-și convingă propriul corp de calitățile terapeutice ale acestor fructe pe care le culeg din sălbăticie, în fiecare toamnă.
În comunitățile din jurul Vulcanilor Noroioși, recoltarea cătinei este deja o tradiție veche de secole.
Cătina, căreia i se mai spune și „ginsengul românesc”, este foarte apreciată de toți amatorii medicinei naturiste, având proprietăți curative uluitoare. Fructul de cătină contine vitamina C de 10 ori mai mult decât citricele.
Mai nou, pe lângă dulceață, ceai sau sirop, se prepară și fresh de cătină.
De anul trecut, există și o serbare tradițională dedicată „fructului minune”. „Festivalul Cătinei” are loc în fiecare toamnă, la Scorțoasa, în campingul de rulote de lângă Vulcanii Noroioși.