Experiență de neuitat. Profesori buzoieni, curs de specializare la CERN, Geneva

Experiență de neuitat. Profesori buzoieni, curs de specializare la CERN, Geneva

În primăvara acestui an, 20 de cadre didactice buzoiene de la mai multe școli și licee din municipiu au participat, timp de o săptămână, la un curs de specializare la CERN, Geneva, instituție europeană dedicată cercetării nucleare. Invitația a venit din partea buzoiencei Sorina Popescu, cea care se poate lăuda cu o experiență de peste 20 de ani de cercetare în domeniul fizicii particulelor elementare.  

20 de profesori din Buzău, de la disciplinele fizică, biologie, chimie, matematică și informatică, au participat, în aprilie, la un curs de specializare la CERN, Geneva, instituția europeană dedicată cercetării nucleare.

Astăzi, în amfiteatrul Colegiului Național “B.P. Hasdeu” a avut loc un eveniment la care au participat reprezentanții instutuțiilor partenere în cadrul proiectului „Profesori români la CERN”, respectiv Asociația CHEM-BIO-PHYZ, Primăria Buzău și Inspectoratul Şcolar Judeţean. În cadrul festivității, reprezentanții instituției gazdă, dar și invitații, și-au exprimat opiniile despre acest program derulat în premieră la nivelul județului Buzău.

CERN este organizația europeană de cercetare științifică ce operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Sorina Popescu, fostă elevă a Colegiului „Hasdeu”, este, din 2001, cercetător în cadrul CERN. Buzoianca a devenit celebră după ce a condus una dintre echipele care au contribuit la descoperirea „particulei lui Dumnezeu”, cel mai mare experiment din istoria omenirii.

Tot astăzi, a fost prezentat programul “Bu-Stem”, un cerc științific la care vor fi cooptați zeci de elevi buzoieni. Acest program este coordonat de profesoara Serenella Dinu, inspector școlar de specialitate, unul dintre cei 20 de profesori buzoieni specializați, în această primăvară, la CERN.

Cursul de la Geneva – care a beneficiat de sprjinul Primăriei Buzău, prin acoperirea cheltuielilor cu transportul și cazarea – a avut rolul de a forma și dezvolta competențele personalului didactic din învățământul liceal și gimnazial, în vederea îmbunătățirii capacității acestora de a utiliza metode interactive în învățare. De altfel, elevii buzoieni cooptați în cercul științific „Bu-Stem” vor asista la experimente inedite.

CERN este organizația europeană de cercetare științifică ce operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Organizația a fost fondată în 1954, având în prezent 22 de state membre, între care și România.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și