Seacă lacurile și râurile din România iar fenomenul îngrijorător pare de nestăvilit. Din păcate, calamitățile sunt provocate nu doar de seceta istorică, ci de vină e și nesăbuința oamenilor. Disperați să-și salveze culturile, mulți agricultori irigă în neștire, fără să le pese de urmări. Deja, un râu din Bărăganul buzoian a rămas fără apă, iar consecințele sunt grave.
După ce râul Călmățui a secat, localnicii din Smeeni se plâng că le mor de sete animalele aflate pe islaz. Unul dintre ei este nea Gheorghe, ciobanul satului Smeeni, care are în grijă peste o sută de oi și capre.
Dacă de arșiță oierul și animalele sale au găsit să se ferească sub un pâlc de salcâmi, cu adăpatul animalelor este o mare problemă.
Râul Călmățui a rămas fără apă nu doar din cauza secetei, ci și a irigatului excesiv. Aceasta este concluzia primarului din Smeeni, după ce a mers pe cursul râului și a descoperit numeroase improvizații făcute de agricultori disperați să-și irige culturile.
Primarul din Smeeni, Ion Andrei, a depus o plângere la Poliție. În urma verificărilor efectuate de polițiști, trei fermieri dintr-o comună învecinată au fost prinși că irigau ilegal din râul Călmățui.
Ministerul Agriculturii a prezentat recent datele dezastrului produs de secetă în România. Peste 300.000 de hectare sunt calamitate. Din păcate, acestea nu sunt cifrele finale, iar suprafața afectată de lipsa apei ar putea fi chiar mai mare. Cele mai afectate zone sunt cele din nordul Moldovei, respectiv sudul României.