Concediile la mare sau la munte, un lux. Tot mai puțini români își permit să meargă în vacanță

Concediile la mare sau la munte, un lux. Tot mai puțini români își permit să meargă în vacanță

Concediile devin un lux pentru un număr tot mai mare de români. Iar cele mai recente statistici confirmă că vacanțele la mare sau la munte sunt un vis greu de îndeplinit. Conform Institutului Național de Statistică, puțin peste o treime din familiile de români își permit plata măcar a unei săptămâni de vacanță.

Fenomenul se resimte mai ales printre oamenii de la țară, unde mulți nu au văzut niciodată pe viu Litoralul românesc.

Această tânără din comuna Vernești este la muncă, împreună cu soțul și copiii. Adună fier vechi într-o căruță și-l vând pentru circa o sută de lei. Trăiesc de pe o zi pe alta, așa că nici nu îndrăznesc să se gândească la vacanțe.

Tot la Vernești, pe terasa unui local, întâlnim un domn nostalgic după „vremurile bune” de altădată.  Ne mărturisește că a și uitat când a fost ultima oară plecat în concediu cu familia. Au trecut, crede el, mai bine de 20 de ani de la ultima excursie, făcută undeva pe malul Dunării.

Povești asemănătoare au și ceilalți oameni strânși la terasa cârciumei. Vorbesc despre vacanțe mai mult din amintiri.

Mirajul concediilor plutește în aer peste tot, în orașele epuizante, dar și pe ulițe, la țară, unde munca este în toi. Gospodarii și-ar rupe totuși din prețiosul timp, pentru a-și reîncărca bateriile, însă revin cu picioarele pe pământ.      

Românii din mediul rural se confruntă cu venituri semnificativ mai mici comparativ cu cei din mediul urban. Aceasta este o consecință a lipsei locurilor de muncă bine plătite și a dependenței de agricultură, un sector vulnerabil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și