Cea mai dulce și zemoasă ceapă românească a intrat, de acum, în rândul legumelor cu festival dedicat. Duminică, la Mărăcineni, la avut loc prima ediție a „Festivalului Cepei de Apă”, o legumă cultivată de generații pe terenurile fertile din zonă și apreciată pentru aroma ei aparte.
Două ceaune cu tocăniţă de ceapă au fost pregătite de bucătari din Mărăcineni, sub privirile a zeci de turiști pofticioși. După ce au tăiat ceapa mărunt, au amestecat-o cu legume și carne de porc prăjită înainte.
Zeci de porții au fost împărțite gratuit oaspeților prezenți la prima ediție a festivalului dedicat cepei de apă roșii de Buzău. Evenimentul este organizat de cinci fermieri din Mărăcineni, reuniți într-o cooperativă care își propune să ducă mai departe tradiția și să ducă produsul direct pe rafturile marilor supermarketuri.

Anul acesta, legumicultorii din Mărăcineni au obținut peste 300 de tone de ceapă roșie de apă. În gospodării, grămezi întregi așteaptă să fie vândute.
Ceapa roșie de apă este un soi pretențios, sensibil la schimbările de vreme. Munca este costisitoare, iar producătorii spun că nu își pot permite să scadă mult prețurile, altfel ar lucra în pierdere. La festival, ceapa s-a vândut cu 4–5 lei kilogramul, preț negociabil, însă, pentru cantități mari.

Ceapa de apă roșie are o istorie aparte. A fost obținută după anii ’80 prin încrucișarea unor soiuri din Turda și Făgăraș cu cel local, Bot de vulpe, iar varianta roșiatică și alungită a fost omologată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău.