Vom savura gustoasele căpșuni românești nu doar vara, când e vremea lor, ci și iarna. Fructele provin din ferme ultramoderne, care asigură climatul perfect culturilor, indiferent de vremea de afară. O astfel de seră, complet automatizată, în care cresc căpșune tot timpul anului, tocmai a fost pusă pe picioare de doi tineri din județul Buzău. Interesant este mai ales modul în care aceștia produc fructele. Căpșunele nu sunt cultivate în sol, ci într-un substrat organic din nucă de cocos. Primele fructe s-au copt, iar recolta este deja contractată de un supermarket.
Andra și Cătălin erau în anul doi la Facultatea de Agronomie atunci când au decis să-și facă o seră de ultimă generație, după un model francez, în care fructele se coc tot timpul anului. De la idee la planul de afaceri a fost un singur pas. Investiția s-a ridicat la un milion de euro, iar banii necesari au fost obținuți prin fonduri europene.
Drumul spre succes nu a fost deloc ușor, însă cei doi tineri au reușit astfel că la terminarea facultății sera a fost gata.
Construcția se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați și este complet automatizată.
Aparatura de ultimă generație le permite proprietarilor să controleze, printr-o aplicație, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate, inclusiv de la distanță.
Interesant este și modul în care sunt cultivate fructele. Căpșunele de la Buzău nu cresc în sol, ci într-un substrat organic din nucă de cocos. Au scăpat astfel de dăunători iar fructele sunt sănătoase și extrem de aromate.
Primele fructe s-au copt încă din luna aprilie, iar căpșunile sunt culese, cu grijă, fruct cu fruct. Totul merge foarte repede pentru că plantele sunt cultivate la o înălțime de un metru și jumătate, perfect pentru culegătorii care nu mai sunt nevoiți să se aplece pentru a aduna fructele.

În total, se culeg aproape patru tone în fiecare lună, iar producția este deja contractată de un supermaket care are magazine în Buzău, Focșani și Ploiești.
Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienți și spun că, pentru a face față comenzilor, vor mai înființa o cultură de căpșuni și pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafață dublă decât cea pe care o dețin deja.
Geniala idee ! Felicitari si mult succes pe mai departe ! As dori sa vizitez aceste sere . locuiesc in Buzau