Seria protestelor din instituțiile publice continuă, astăzi, cu o manifestare organizată de angajații Serviciului de Probațiune Buzău. Consilierii serviciului vor picheta sediul Prefecturii, între orele 12:00 – 14:00. Motivele protestului au fost precizate printr-un comunicat de presă:
,,Având în vedere protestele organizate de serviciile de probațiune din România, declanșarea grevei foamei de către mai mulți consilieri de probațiune din sistemul de probațiune precum și faptul că până la acest moment nu a avut loc punerea în plată a drepturilor salariale stabilite prin Ordinul ministrului nr. 1407/C/3.08.2023 și prin Ordinele de ministru individuale subsecvente precum și cele stabilite prin hotărâri de judecată, consilierii de probațiune buzoieni protestează în fața Instituției Prefectului Buzău, în data de 18.12.2023, în intervalul orar 12.00 -14.00.
Nemulțumirile profesioniștilor din sistemul de probațiune au la baza și faptul că în bugetul Ministerului Justiției și al Direcției Naționale de Probațiune sunt prevăzute fondurile necesare pentru punerea în plată a drepturilor stabilite prin Ordinul ministrului nr. 1407/C/3.08.2023 și prin Ordinele de ministru individuale dar cu toate acestea, acest lucru nu s-a realizat până la acest moment, deși este vorba despre drepturi consfințite de Ministerul de Justiție prin ordin de ministru.
Menționăm că personalul din Serviciul de probațiune Buzău va continua să se implice în activități similare precum și să adere la formele de protest care au fost declanșate de către consilierii de probațiune din toată țara până la identificarea și aplicarea unor soluții de natură a înlătura nedreptățile la care suntem supuși și de a ne reda demnitatea și motivația de a ne continua activitatea.
Pentru a surprinde dimensiunea activității derulate de personalul de probaţiune din întreaga țară, vă prezentăm pe scurt datele statistice înregistrate pe parcursul anului 2022 din care rezultă că au fost gestionate 103.815 dosare de probațiune, (ceea ce a reprezentat un volum mediu de activitate pe consilier de probațiune de aproximativ 163 de dosare de probațiune), la acestea se adaugă 11.682 de evaluări realizate la solicitarea organelor judiciare (dintre care 5.588 referate/rapoarte de evaluare presentențială).
În esență, funcționarea eficientă a sistemului de probațiune este strâns legată de resursa umană care susține acest sistem, un corp de profesioniști, care dețin o pregătirea de un înalt nivel de complexitate, desfășoară o activitate complexă, își asumă o responsabilitate semnificativă și impact deosebit pentru situația persoanelor aflate în evidența serviciilor de probațiune și în final pentru siguranța comunității.
Avem convingerea că acest protest va crește nivelul de informare a angajatorului nostru privind nemulțumirile profesioniștilor din sistemul de probațiune și va genera creșterea implicări decidenților în ceea ce privește efectuarea demersurilor necesare punerii în plată a drepturilor salariale ale personalului de probațiune, așa cum au fost consacrate prin hotărâri judecătorești și recunoscute prin ordin de ministru.” , transmis angajații serviciului de la Buzău, printr-un comunicat de presă.