Apicultura în primejdie. Încă un an prost pentru producătorii de miere

Apicultura în primejdie. Încă un an prost pentru producătorii de miere

Nici anul acesta nu a fost unul bun pentru apicultorii buzoieni. Din cauza schimbărilor climatice, producția de miere a fost scăzută la unele sortimente. Crescătorii de albine au început să renunțe la ocupația lor și să caute alte alternative pentru traiul de zi cu zi.

Apicultorii buzoieni iși pregătesc albinele pentru iernat.

După o perioadă de cules nu foarte bună nici în acest an, stuparii fac bilanțul celor câteva luni în care albinele au avut ce culege, începând cu rapița, salcâmul, teiul și cu poliflora.

Cei care și-au permis, au plecat în pastoral, în speranța că vor ajunge în zone cu recolte mai bogate și că vor umple stupii cu miere.

Nici anul acesta producția de miere nu a fost una bogată, mai ales la unele sortimente.

Temperaturile ridicate din vară-toamnă au uscat vegetația iar culesul de întreținere pentru perioada de iernat nu a fost cum ar fi trebuit.

La rândul ei, iarna a fost blândă și caldă, ceea ce a făcut ca albinele să nu mai stea în repaus și să iasă din stup.

Primăvara a fost rece și ploioasă, iar albinele nu au cules la primele flori, ale pomilor fructiferi, dar nici la salcâmi, care s-au scuturat foarte repede.

Producția medie pe stup de anul acesta a fost una destul de mică, de doar 15 – 20 de kilograme de miere.

Mierea puțină, alături de scăderea prețurilor de achiziție de către procesatori, au creat probleme serioase apicultorilor, care au început să renunțe la acest mod de trai și au început să caute alternative pentru întreținerea familiilor lor.

Așadar, schimbările climatice, tot mai evidente de la an la an, au ca rezultat distrugerea lentă a unei ocupații tradiționale a românilor: stupăritul.

Și nici Statul nu face prea multe pentru a susține apicultura.

Ajutorul de minimis a scăzut de la 25 de lei pe familie de albine, cât era anul trecut, la 23,7 lei și nu a început încă să fie acordat, deși stupii au fost pregătiți deja pentru iernat și banii ar fi fost de mare ajutor în această perioadă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și