Afumăturile, la mare căutare în aceste zile. Cele mai multe comenzi, de la buzoienii din Diaspora

Afumăturile, la mare căutare în aceste zile. Cele mai multe comenzi, de la buzoienii din Diaspora

Carmangeriile tradiționale trag tare, în aceste zile, să onoreze toate comenzile din străinătate pentru afumăturile pe care românii plecați din țară vor să le aibă pe mese, de sărbători. În jur de cinci sute de lei trebuie să scoată din buzunar cei din Diaspora pentru a primi din țara natală un colet cu babic, cârnați de pleșcoi, șunculiță coaptă, mușchi afumat, carne la garniță și preparate specifice Crăciunului.

Luna decembrie este una dintre cele mai solicitante perioade din an pentru această carmangerie cu produse tradiționale din comuna buzoiană Mărăcineni. Peste o sută de kilograme de cârnați sunt preparați, zilele acestea, după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.

Ca să facă față comenzilor care vin din toată Europa, angajații carmangeriei lucrează intens. Afumătoarea încinsă continuu este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag.

Mica fabrică de bunătăți tradiționale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, mușchi și șunculiță de porc. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate. 

Babicul preparat ca acum o jumătate de secol are mare căutare printre românii stabiliți în străinătate. Spun că nu găsesc ceva asemănător în magazinele de acolo. Pe vremuri, batoanele roșiatice se ţineau la zvântat la streaşina casei, în bătaia vântului. Acum, ventilarea se face cu aeroterme puternice.

În aceste zile, trec pragul magazinului mulți clienți care au rude peste hotare și vor mese îmbelșugate, de Crăciun și Anul Nou, exact ca acasă.

Mai multe carmangerii din județul Buzău le trimit colete cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung la destinatari în două, trei zile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și