A început sezonul de cules sparanghel. Nu în Germania, ci într-o comună din județul Buzău

A început sezonul de cules sparanghel. Nu în Germania, ci într-o comună din județul Buzău

Leguma nelipsită din meniurile celor mai luxoase restaurante din lume este cultivată cu succes și în județul Buzău, mai exact în comuna Balta Albă, la Amara, unde culesul e în toi. Astfel, de sărbători, sparanghelul va fi din abundență pe rafturi.

Această cultură de sparanghel se află pe un teren pe care fermierul Daniel Toma l-a moștenit de la bunici. Se află în cel de-al șaselea an de producție. Fermierul ne spune că leguma este bună de cules atunci când tija măsoară între 20 și 30 de centimetri deasupra solului. Ce crește mai mult, se elimină din cultură. 

Sparanghelul este prima legumă din România, cultivată în câmp, care se culege primăvara. În acest an, căldura i-a grăbit dezvoltarea astfel că fermierul buzoian a început recoltarea mult mai devreme. 

Anul trecut, buzoianul a livrat către clienții săi patru tone de sparanghel, de pe trei hectare de teren, iar anul acesta speră la o producție și mai mare. Ca să ajungă la această cantitate, cultivatorul spune că este nevoie de răbdare, deoarece sparanghelul începe să dea rod după câțiva ani. Daniel Toma și ajutoarele sale culeg zilnic sparanghel.

Tijele de sparanghel sunt etichetate, apoi depozitate într-o cameră frigorifică. Fermierul buzoian își distribuie marfa către beneficiari de trei ori pe săptămână, ca să ajungă proaspătă pe mesele consumatorilor.  

Din ferma lui Daniel Toma, sparanghelul pleacă spre clienți cu 35, până la 40 de lei kilogramul, însă la clientul final ajunge cu un preț mai mare. Leguma produsă la Amara se vinde prin magazine online, dar și în câteva restaurante și băcănii din București.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și