Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a organizat, în premieră, un eveniment cu totul inedit. Buzoienii au fost invitați, vineri după-amiază, la o degustare de roșii produse în serele instituției. Zeci de buzoieni au sărit în ajutorul cercetătorilor pentru a descoperi cele mai atractive tomate.
Au fost supuse testării 40 de varietăți de tomate produse în serele Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Pentru o mai bună apreciere, participanții au fost sfătuiți să mănânce pâine și brânză după testarea fiecărui sortiment de roșii. Apoi, ei au avut de completat câte un chestionar.
Cei mai mulți participanți au căutat tomatele cu gustul roșiilor din grădina bunicii. Alții au punctat aspectul și dulceața roșiilor tip cireașă.
Degustarea a durat trei ore. Aproximativ 60 de buzoieni au participat la eveniment, iar după o evaluare preliminară, un soi de tomată inimă de bou a obținut cele mai multe aprecieri.
„Andrada” este un soi deja omologat și se află în oferta de semințe și răsaduri a Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Cele mai gustoase roșii, votate de către participanți, vor deveni „vedetele” stațiunii.
În viitor, cercetătorii din Buzău vor insista pe aceste soiuri, le vor crește productivitatea și ulterior le vor oferi grădinarilor, sub formă de semințe sau răsaduri, astfel încât să ajungă pe mesele tuturor românilor.