Zmeura, recoltată mai devreme cu trei săptămâni. Vremea caldă a grăbit coacerea fructelor de pădure

Zmeura, recoltată mai devreme cu trei săptămâni. Vremea caldă a grăbit coacerea fructelor de pădure

Vremea anormală a dat peste cap tot ce se știa despre culturile vegetale. A venit rândul producătorilor de fructe de pădure să se convingă de acest lucru. Căldura nefirească din iarnă și primăvară a grăbit coacerea zmeurei cu trei săptămâni.  

Dănuț și Cristina Panait produc zmeură de peste 10 ani, pe șapte hectare de teren din Poșta Câlnău. Au mai avut sezoane în care au început recoltatul fructelor mai devreme, însă niciodată ca acum. Iarna blândă a derutat de tot cultura.

Producătorul de fructe de pădure ne spune că zmeura din țara noastră se recoltează de obicei în lunile de vară. Soiurile timpurii sunt gata pentru cules abia la sfârșitul lunii iunie. Pentru a obține cea mai bună calitate și dulceață, zmeura trebuie recoltată atunci când este complet coaptă.

În ultimii ani, natura capricioasă i-a dat mari emoții lui Dănuț Panait și multora ca el. În 2022, o furtună cu grindină i-a făcut prăpăd în cultură. Atunci a decis să investească în diverse sisteme de protecție, precum plasele de umbrire și cele antigrindină.

Producătorul de zmeură din Poșta Câlnău livrează fructele unui lanț de supermarketuri, care i-a impus criterii dure privind calitatea și cantitatea. Pentru a face față, Dănuț și Cristina mizează de câțiva ani pe un soi remontant adus din Spania, capabil să producă fructe de calitate, atât pe drajonul de un an, cât și în toamnă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și