Zeci de buzoieni, înțepați de căpușe. Pericolul pândeşte în parcuri sau pajişti

Zeci de buzoieni, înțepați de căpușe. Pericolul pândeşte în parcuri sau pajişti

Pericolul de a fi muşcaţi de căpuşe pândeşte în parcuri sau pajişti, chiar în gospodăria proprie. Sfatul medicilor este ca persoana înţepată de căpuşă să se prezinte cât mai repede posibil la camera de gardă a celui mai apropiat spital. De la începutul anului, la Spitalul Județean Buzău, zeci de persoane s-au prezentat cu înțepături de căpușă.

Medicul Cristina Răduţă, specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău, spune că în România există peste 25 de specii de căpuşe, care devin active odată cu încălzirea vremii. Perioada în care există riscul de a fi înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între lunile aprilie şi noiembrie, însă incidenţa maximă a acestora este în perioada mai-iulie.

Medicul buzoian spune că aceste insecte preferă zonele cu vegetaţie abundentă, în special pajiştile de la marginea pădurilor, parcurile şi orice zone cu vegetaţie înaltă. În acest context, având în vedere că în municipiul Buzău sunt foarte multe zone în care vegetația nu a fost tunsă, pericolul este foarte mare.

În cazul unei înțepături, medicul buzoian spune că se impune prezentarea la camera de gardă a spitalului.

Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Cea mai gravă este boala Lyme, sau borelioza, supranumită şi “boala cu 1000 de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli. De la începutul anului, zeci de  persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău după ce au fost muşcate de căpuşe. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și