În timp ce în piețe, verdețurile au prețuri de trufandale, cei mai norocoși sunt gospodarii care au grădini proprii. În plină perioadă a postului, spanacul, loboda și alte verdețuri ajung din pământ… direct în bucătării.
Doamna Ana locuiește în satul Potoceni, comuna Mărăcineni, o zonă legumicolă importantă a județului Buzău. Femeia provine dintr-o familie de grădinari. Spanacul cultivat în aer liber a ajuns la maturitate și este gata de cules. Pentru ea și familia sa, un kilogram din frunzele suculente și gustoase este mai mult decât suficient.
Cererea de spanac este mare, mai ales din partea rudelor și vecinilor care țin post.
Spanacul nu este o cultură dificilă, spune doamna Ana, dar necesită îngrijire atentă. A ales să-l cultive fără chimicale, doar cu gunoi de grajd ca îngrășământ. Astfel, a obținut o recoltă sănătoasă, cu frunze fragede și gustoase.
Și loboda este la mare căutare în această perioadă.

În grădina Nicoletei, o legumicultoare tot din localitatea Potoceni, loboda roșie crește în solarii cu încălzire și irigații. Pe lângă culoarea intensă pe care o aduce în ciorbă, loboda este apreciată și pentru conținutul său bogat în substanțe benefice.
Din ce în ce mai puțini grădinari aleg să cultive lobodă, din cauza muncii intense și a condițiilor speciale pentru creșterea acestei plante. În plus, recoltarea lobodei se face manual și cere un efort în plus.
În această perioadă, pe lângă spanac și lobodă, se mai recoltează pătrunjelul, mărarul, leurda, urzicile, salata verde și ceapa verde. Aceste plante sunt foarte căutate datorită valorii lor nutritive și a gustului proaspăt pe care îl aduc în preparatele de primăvară.